ForsideVetstatVetstat sejler.

Vetstat sejler.

-

Meddelelse fra fødevarestyrelsen:

Rettelser af fejlregistreringer i Gult kort antibiotika
Fødevareregionernes veterinærsektioner modtager fortsat en række henvendelser fra besætningsdyrlæger i svinebesætninger vedrørende fejlregistreringer af antibiotika i Vetstat.
Henvendelserne drejer sig både om registreringer vedrørende besætninger, der har modtaget høringsbrev vedrørende Gult kort og om fejl, der konstateres i øvrigt.
Fødevarestyrelsen bruger i øjeblikket uforholdsmæssigt mange ressourcer på at rette op på disse fejl. Derfor denne information.

Følgende giver især anledning til problemer:
Dyreantallet er ikke registreret korrekt af besætningsejeren:

  • Fødevarestyrelsen opfordrer besætningsdyrlægen til at bistå besætningsejeren i at sikre, at de registrerede besætningsoplysninger i CHR til stadighed holdes opdateret.
  • Reglerne for registrering af polte blev pr. 1. september 2010 ændret jf. bilag 1 i lægemiddelbekendtgørelsen for dyrlæger. Ændringen bevirker, at alle polte fra 1. september 2010 registreres på brugsart 57, hvorved ordinationer af medicin til polte ligeledes skal registreres på aldersgruppe 57.
    Besætningsdyrlæger i svinebesætninger med hold af polte til eget brug eller salg opfordres til at informere besætningsejeren om, at alle polte tilsvarende skal registreres på brugsart 57 hos RYK.
  • Betegnelsen ”ungsvin” giver problemer hos apotekerne, da de har svært ved at fortolke, om der er tale om fravænningsgrise (aldersgruppe 56, svin mellem 7 og 30 kg) eller slagtesvin (aldersgruppe 57, svin over 30 kg undt. gylte, søer og orner). Derfor må denne betegnelse ikke benyttes på recepter eller anvisninger!
    Aldersgruppe kan for svin alene være:

    • 55 Pattegrise, søer, gylte og orner
      56 Fravænningsgrise (7 – 30 kg)
      57 Svin over 30 kg undtagen søer, gylte og orner.
  • Som dokumentation for, at rettelsen retmæssigt kan foretages bør besætningsdyrlægen ved anmodning om korrektion af Vetstat-data medsende passende dokumentation. Dokumentationen kan fx udgøres af landmandens optegnelser over medicinens anvendelse, recepter, medicinregistreringsskemaer. Dette kan medvirke til at lette fødevareregionernes sagsbehandling.

Rettelser i Vetstat:

Henvendelser vedr. rettelser i Vetstat skal altid rettes til den veterinærsektion, som berørte besætning hører under.

Rettelser i CHR:

Henvendelser vedr. rettelser i CHR skal altid rettes til det RYK-kontor, som berørte besætning hører under.

Klare og korrekte oplysninger på recepter:

Fødevarestyrelsen opfordrer til, at dyrlæger ved udstedelse af recepter gør en stor indsats for at sikre, at de oplysninger, der fremgår af recepten – herunder også den aldersgruppe, behandlingen vedrører – klart og korrekt fremgår af recepten.

Lovstof:
Læs bekendtgørelse om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler til dyr

Læs bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler til dyr