Bragt i JyllandsPosten dec. 2011
”Landbruget har stor betydning for vores samfundsøkonomi og udgør afgjort en af Danmarks internationale styrkepositioner.” siger Ole Sohn til JyllandsPosten den 22 dec. 2011.
Han tager grueligt fejl. Dansk landbrug er en enorm økonomisk og miljømæssig belastning for Danmark, og investeringer i denne dødssejler svarer ret præcist til østlandenes håbløse understøttelse af urentable fabrikker, som bidrog til systemernes fallit. Selv om Danmark sælger landbrugsvarer til udlandet for måske 40 mia. kroner, så sker det trods enorme tilskud med tab, som landmændene i årevis har finansieret med låneoptagelse. Eksporten udhuler altså den hjemlige økonomi, og trækker både bedrifterne og deres banker mod konkursen. Eksport er kun en fordel, hvis den sker på grundlag af reel værdiskabelse og med gevinst, ellers eksporterer man som dagens danske landbrug bare sine egne og andres penge.
For der er tale om lånte penge. Ca. 100 mio. om dagen.
Danske animalske fødevarer er usunde, klima- og miljøbelastende og ikke konkurrencedygtige. Derfor skal produktionen afvikles hurtigst muligt. Det vil være en stor økonomisk og miljømæssig gevinst for Danmark.
Knud Haugmark
Skelhøjvej 25 C
2800 Lyngby
Bragt i JyskeVestkysten dec. 2011
Man skal være meget venlig for at kalde landbruget et erhverv. Det er snarere en enormt dyr og belastende hobby, som vel at mærke betales af skatteyderne som tilskud, skattelettelser, tilbageførte afgifter og toldbeskyttelse samt af 6000 udenlandske arbejdere, der for næsten ingen ting knokler løs i de danske stalde. Nu arbejder Axelborg på, at få ”rimelige rammevilkår” for afsætningen af gyllebaseret biogas. Prisen for biogasbaseret el er hævet adskillige gange, men alligevel giver værkerne underskud, og da nogle kommuner har været letsindige nok til at kautionere for den risiko ingen andre ville løbe, koster biogaseventyret nu skatteyderne to- og trecifrede millionbeløb.
At hæve afregningsprisen endnu mere, og dermed flytte underskuddet over på elforbrugerne, vil ikke hjælpe. For gyllegasværkerne laver ikke strøm af gyllen men af organisk brændsel, madrester, slagteriaffald etc, som skal indkøbes og tilsættes gyllen. Hvis efterspørgslen efter disse brændsler stiger, ja så stiger prisen også. Og så er vi lige vidt. Biogasbranchen vil igen hyle op for at få forhøjet strømprisen, brændslet vil stige osv. osv. Det er en ren pengemaskine for landbruget. Men den kører på skatteydernes regning.
Stop pengespildet i gyllegas. Det bliver aldrig en god forretning for samfundet.
Knud Haugmark Skelhøjvej 25 2800 Lyngby