På trods af at danske landmænd som helhed tjener flere penge, så kan det ikke ses på en såkaldte bruttoproduktion. Finans.dk citerer Danmarks Statistik og skriver meget kryptisk
– Indtjeningen i jordbruget steg fra 2015 til 2016, alligevel steg jordbrugets gæld. I 2016 var bruttoproduktionen på 74 milliarder kroner ligesom i 2015, lyder det.
Vi er ikke i stand til at opklare, hvad begrebet “bruttoproduktion” dækker. Det synes at være et indlån fra biologien??? Vi gætter på, at begrebet skal dække over, at man udelader nogle omkostninger for at tegne et forskønnet billede af landbrugets økonomi, også fra Danmarks Statistiks side. Vi kunne forestille os, at tallet for bruttoproduktion ikke medtager afskrivninger på bygninger og maskiner, renteudgifter, løn til landmanden m.v. Men vi ved det ikke. Det er ial fald tankevækkende, at der ikke sker en målelig stigning i det som kaldes landmændenes “indtjening” selv om renteudgifterne faldt med ca. 200 mio fra 2015 til 2016. Finans skriver bl.a:
De danske landmænds gæld voksede i 2016. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Kontantværdien af jordbrugets samlede gæld ultimo 2016 er opgjort til 353 milliarder kroner. Gælden er dermed steget med 2,9 procent i forhold til 2015, skriver Danmarks Statistik.
Landbruget gambler markant med renten, idet landmændene indløser deres fastforrentede EUROlån og optager rentetilpasningslån, hvor renten altså pludselig kan stige. Hvis renten stiger med en enkelt eller to procent kan det udløse en voldsom byge af konkurser i landbrugssektoren.
Axelborgs stadige strøm af hallelujaprognoser får en hul klang i lyset af, at der altså ikke er tegn på, at landbruget trods de mikroskopiske renter betaler af på den astronomiske gæld.
Kilde: Gælden vokser hos danske landmænd – skylder 353 milliarder – Erhverv – Forside