Halekupering er forbudt i både konventionel som økologisk produktion, men forbuddet kan ophæves af landmandens dyrlæge, som via en såkaldt “sundhedsaftale” er økonomisk tæt knyttet til svinebonden. Dyrenes beskyttelse, som har modtaget sekscifrede tilskud fra Økologisk Landsforening, gør i et julenyhedsbrev reklame for økogrisene og skriver bl.a:
Skal der gris på bordet, så drop den konventionelt avlede og gå i stedet efter økologiske eller frilandsgrise. Her kommer dyrene ud i det fri og slipper for at få klippet det yderste af halen. Frilandsgrise og økologiske grise kan kendes på mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.
Foreningen anbefaler i øvrigt også veganske retter til jul. Og ja, det må da ved Gud være det mest dyrevenlige der findes! Vegansk julemad har også meget højere feel-good faktor, såvel rent fysisk, oppustet mave, løs afføring, klamme prutter, som på det åndelige plan.
Source: Guide til den dyrevenlige jul | Dyrenes Beskyttelse
Læs også her om en optælling på slagterierne, hvor de økologiske grise på tretten ud af seksten områder havde flere skader end de konventionelle.