ForsideDrivhuseffektGreenwashing i Svaneke

Greenwashing i Svaneke

-

Bragt i Bornholms Tidende den 19. august 2024:

Svaneke Bryghus pryder deres ølflasker med, at indholdet er ”brygget CO2 neutralt på Bornholm.”

Det lyder jo fint, men bryggeriet fortæller ikke at hverken flasken, råvarerne eller transporten er CO2 neutrale. Selv om bryggeriet har solgt deres fossilbiler, kører de jo stadig rundt og udleder CO2 præcis lige som fremstillingen af de nyindkøbte el-biler gør. Især batterierne er meget belastende for klimaet. Elbilerne rykker deres udledning frem i tid og kun hvis en elbil erstatter en fossilbil, kan man formode, at der på lang sigt måske vil være en ”klimagevinst”. Antallet af biler skal med andre ord være konstant, og nej, det er det ikke. Det stiger. Strømmen skal også være helt grøn, og det er den heller ikke. Man skal endvidere lukke øjnene for klimabelastningen fra den infrastruktur, elbilerne kræver, for at elbiler er såkaldt ”CO2 neutrale. ”

Et privat foretagende i København, kaldet Force Certification A/S, har for gode ord og betaling udarbejdet en slags opgørelse, der skal dokumentere CO2-neutraliteten af Svaneke B. Firmaet gør dog opmærksom på, at ”Verifikationen er ikke gennemført som en akkrediteret ydelse.” Man leverer med andre ord det, som kunden ønsker og betaler for.

Svaneke øl smager fortræffeligt, men det er dyrt. Især de velhavende, som på grund af deres store forbrug er de største klimasyndere, har behov for både velsmagende øl og lidt feelgood for at lindre deres dårlige samvittighed. Det har de rige råd til, men man redder ikke klimaet med falske salgsargumenter om CO2 neutralt øl fra Svaneke. Det er greenwashing af værste skuffe.


Citater fra rapporten:  

Hvis al transport i 2022 medregnes, er nettoudledningen for scope 1 og 2 i 2022 bestemt til 7 ton CO2.

Verifikationen er ikke gennemført som en akkrediteret ydelse.

På sigt er målet, at CO2-udledninger hidrørende fra råvarer, emballager, transport mm. (scope 3) reduceres mest muligt og kompenseres.

SIDSTE: Det forlyder fra kilder i miljøet, at Svaneke Bryghus nu opgiver at markedsføre deres øl som CO2 neutralt. Det har angiveligt udløst for meget bøvl.