Af Jens Jørn Steiniche, Christianslund 112 B, Odder Offentliggjort 24.04.08 kl. 03:00 FOR AT SIKRE, at der ikke kommer foderblandinger ud til landbruget, der kan have en af de farlige salmonellatyper, som kan videreføres gennem kødet til mennesker, opvarmes alt foder, dvs. ca. 5,4 millioner tons årligt til 82 grader i tre minutter og er dermed fuldstændigt sterilt, inden det forlader foderstoffabrikken. Der er nu viden om, at der ikke er salmonellabakterier i uforarbejdede danske kornprodukter, og at det kun er få udenlandske råvareprodukter, der stadig har de sygdomsfremkaldende salmonellabakterier. Det er derfor tilstrækkeligt at analysere og evt. varmebehandle de importerede udenlandske råvareprodukter (som man gør i Sverige), inden de kommer i produktionssiloerne. Gavnlige bakterier Det betyder, at dyrene får de gavnlige bakterier fra det foder, der ikke er varmebehandlet. Det kan være med til at styrke dyrenes immunforsvar og dermed mindske sygdomsfrekvensen. I de seneste år er der fundet ca. tre prøver pr. år med den farlige salmonellatype, som bestemt skal fanges og tilintetgøres, men det er som nævnt muligt at gøre det, uden at det har de store konsekvenser for dyrevelfærden. Som mangeårig laboratoriechef i foderstofindustrien ønsker jeg at påpege de farer, der er for dyrenes sundhed ved den fremgangsmåde, der benyttes i øjeblikket. Der er ud over det dyreetiske aspekt også det økonomiske og det miljømæssige, da der benyttes store mængder olie til at opvarme 5,4 millioner tons foder. Hvad siger landmændene (det er jo dem, der betaler for opvarmningen) til den ekstra udgift? Hvad siger befolkningen til det store forbrug af antibiotika, som bruges for at rette op på dyrenes dårlige immunforsvar?
Kilde/link