Rigsrevisorerne er ikke tilfredse med den måde danske landmænd får udbetalt EU-støtte. De påpeger, at nogle landmænd har snydt sig til støtte til arealer, som ikke var støtteberettigede og at Danmark ikke ser strengt nok på krydskravene, som er den populære betegnelse for de krav til lovlig adfærd, som skal overholdes, hvis landmænd vil have støtte. Revisor skriver bl.a:
• Ved revision af arealkontrollen er der i flere tilfælde fundet eksempler på, at der er givet støtte til arealer, der ikke har været støtteberettigede, og til markblokke, der ikke har været korrekt afgrænsede. Arealkontrol via telemåling har endvidere vist sig at være unøjagtig i de tilfælde, hvor der har været opmålt marker med ikke-støtteberettigede arealer. Endelig har Plantedirektoratets kontrollører i flere tilfæl-de fejlagtigt medtaget ikke-støtteberettigede arealer i deres opmåling.
• Ved revision af krydsoverensstemmelseskontrollen er det konstateret, at kontrol-myndighedernes risikoanalyser ikke har haft en tilfredsstillende kvalitet, og at kon-trolmyndighedernes dokumentation for de gennemførte kontroller ikke har været tilfredsstillende og ikke har levet op til EU-forordningens krav. Endvidere er en væsentlig del af kontrolresultaterne ikke som påkrævet blevet rapporteret til Føde-vareErhverv senest 2 måneder efter, kontrolbesøget har fundet sted(…)
• De danske myndigheder vurderer på baggrund af de konstaterede svagheder og mangler ved arealkontrollen, at der er risiko for en såkaldt flat rate-underkendelse fra Europa-Kommissionen på 2 % af de afholdte udgifter i perioden 2005-2006, svarende til ca. 280 mio. kr. Hertil kommer en risiko for yderligere underkendelse på ca. 140 mio. kr. årligt, indtil genopretningen af de påpegede svagheder har fun-det sted.
• Europa-Kommissionen har endvidere rejst en sag om, at de danske myndigheder skal tilbagebetale 41 mio. kr. for mangler i den danske kontrol med krydsoverens-stemmelse. Efter behandling i Forligsorganet er underkendelsen foreslået nedsat til 32,5 mio. kr. Underkendelsen er endnu ikke vedtaget af Europa-Kommissionen.
Europa-Kommissionen har endvidere krævet tilbagebetaling af et beløb på 750 mio. kr. for den udbetalte hektarstøtte for perioden 2002-2004. Underkendelsen begrundes med, at Europa-Kommissionen finder, at en del af de braklagte area-ler ikke har levet op til EU-reglerne om pleje af braklagte arealer. Da de danske myndigheder ikke var enige i Europa-Kommissionens konklusioner, blev sagen indbragt for Forligsorganet. Forligsorganet udtrykte støtte til de danske myndig-heders argumenter om, at vedligeholdelsen af de braklagte arealer i perioden 2002-2004 havde været rimelig, hvorfor EU-reglerne for hektarstøtten hovedsa-geligt var overholdt. Da de danske myndigheder fortsat ikke er enige i underken-delsen, har de indbragt sagen for EF-domstolen. Det er Rigsrevisionens vurde-ring, at de danske myndigheder har gode argumenter for forvaltningen på områ-det. Rigsrevisionen finder det på den baggrund berettiget at indbringe sagen for EF-domstolen med henblik på domstolens vurdering af
Se rapporten her
Kilde/link