Vi har sendt en stribe spørgsmål til Danish Crown om den såkaldte bornholmergris:
Produktchefen for Danish Crown sskriver bl.a:
"Kontrakten om produktion af Bornholmergrisen omfatter, at der føres uvildig kontrol med, at alle beskrevne forhold overholdes." Sickpigs svarer:
"Jeg vil i den forbindelse gerne supplerende have oplyst, hvem denne uvildige kontrolinstans er og om det er muligt at se dens rapporteringsmateriale fra kontrolbesøgene. Det fremgår at dyrene får "frisk halm hver dag," men ikke i hvilke mængder. Er der specificeret krav herom? Ligeledes vil jeg gerne have specificeret om det såkaldte "sensoriske panel", som omtales i undersøgelsen af kød, har foretaget blindtests, hvordan det var udvalgt og hvor stort det er. Består det af danskere, eller er der tale om at udenlandske deltagere har bedømt de frosne prøver. Hvis det sidste er tilfældet gælder resultaterne jo så kun for kød, der har været frosset ned. Venligst Knud Haugmark."
Produktchef hos Danish Crown oplyser om Bornholmergrisen i en mail af d.d.:
Kontrollen med Bornholmergrisen varetages af Bornholms Landbrug. Kontrolrapporterne er ikke offentligt tilgængelige. Kravet til halmtildeling er, at det skal gives i "et næsten dækkende lag". Med hensyn til det sensoriske panel samt præmisserne for gennemførelsen af smagstesten vil vi tillade os at henvise til DMRI/Teknologisk Institut, som har udarbejdet rapporten. Venlig hilsen/Kind regards nn Produktchef
Vi skriver så til Danish Meat Reasearch Institute på Teknologisk Institut følgende:
Kære Niels Hinrichsen
Jeg har set en rapport om Bornholmergrisen, som I har lavet, og heraf fremgår det, at Der var ikke signifikant forskel på det intramuskulære fedtindhold (IMF) i kammusklen mellem de tre grupper.
Men reklamen på Danish Crowns hjemmeside skriver bl.a om Bornholmegrisen:
”kødet har ekstra høj fedtmarmorering”
Hvordan stemmer dette overens.
Der henvises til et ”sensorisk panel”. Hvordan er dette udvalgt og hvor mange mennesker består det af.
Der ser ud til, at panelet har smagt på frosset kød. Kan disse resultater så bruges til at beskrive fersk kød?
Det drejer sig om denne rapport:
Rapport
Q-Pork Chain, module II
16. juni 2010
Proj.nr. 1378783–02-02
Version 01
Sammenligning af 3 produktionssystemer MAHO/MT
Med venlig hilsen
Knud Haugmark
Kære Knud Haugmark,
Tak for din henvendelse, som Lars Hinrichsen har bedt mig besvare.
Forsøget er ikke dimensioneret til at finde signifikante forskelle mht. indhold af intramuskulært fedt. Analysen blev medtaget, da det er en relevant parameter. Som beskrevet fandt vi ikke signifikante forskelle mellem de tre hold, men niveauet for Bornholmergrisen var højere, hvilket også er bemærket i konklusionen.
Det sensoriske panel består af trænede dommere – i dette tilfælde 9 dommere.
Kødet blive indfrosset og optøet under standardiserede og kontrollerede forhold, og resultaterne kan udmærket anvendes til at beskrive holdforskellene mht. spisekvalitet af det ferske kød.
Venlig hilsen
nn
Centerchef, Råvarekvalitet
) +45 7220 2718
DMRI – Danish Meat Research Institute
A Division of Danish Technological Institute
Maglegaardsvej 2
DK-4000 Roskilde
Denmark
E-mail: sst@teknologisk.dk
www.dti.dk
Mere om Bornholmergrisen
Kilde/link