Ved at få indsigt i talgrundlaget for udpegningen af modtagerne af gult kort kommer det for en dag, at myndighederne ikke har styr på antibiotikaanvendelsen hos landmændene trods omfattende krav om registrering.
I talmaterialer forekommer over 600 ud af godt 1400 angivelser af antibiotikaforbruget, der er foretaget helt administrativt til 100.000 ADD (Animal daily dose). Lidt under halvdelen af tallene for antibiotikaforbruget, som lovpligtigt skal indberettes af dyrlægen, er således fastsat adminstrativt.
Samtidig er angivelserne af antallet af svin meget afvigende fra de tal, man kan hente i svineflyttedatabasen.
sickpigs.dk finder det ud fra et retssikkerhedssynspunkt stærkt kritisabelt, at myndighederne skrider ind over for landmænd uden sagligt grundlag. Belært af den første udsendelse af advarselsbreve, har Fødevarestyrelsen i første omgang da også udsendt et såkaldt "Høringsbrev". Landmanden kan så erklære sig uenig i medicinangivelserne eller størrelsen på produktionen og på den måde undgå det gule kort.
For at illustrere talmaterialets kvalitet kan det nævnes, at landmand Gert Skovgård Pedersen, Hjortnæsvej 112, Børglum, 9760 Vrå, CHR 26425 kun har angivet 0 søer, 2600 smågrise og 0 slagtesvin, men i 2009 solgte han 15.000 svin. En anden, gdr. Frede Høngaard, Fjeldgårdsvej 34, 9750 Østervrå, CHR 104930 angiver 1500 svin, men solgte over 5.000.
Da svinene angives kun at opholde sig få uger i stalden kan disse tal godt passe, men det øjebliksbillede, som CHR-registret giver af størrelsen af besætningen vil tit afvige fra den reelle produktion på årsbasis. Derfor er CHR-tallet et meget usikkert grundlag at bedømme medicinforbruget på. Hvis landmanden for eksempel køber en masse grise dagen efter, at han har indberettet til registret, vil dette ikke afspejle sig i tallet i CHR.
Ved hjælp af sickpigs.dk søgebase for svin og medicin samt svineflyttedatabase kan enhver skaffe sig yderligere syn for sagn.
Klik på linket herunder.
Kilde/link