ForsideDebatindlægDebat: Skal dansk landbrug overleve

Debat: Skal dansk landbrug overleve

-

JydskeVestkysten | 12.01.2011

Forhenværende chefredaktør her på avisen, Mette Bock, spørger polemisk 9.1., om dansk landbrug skal lukkes. Hun fokuserer meget på de konsekvenser, som en ti meter sprøjtefri zone omkring alle vandløb vil få for landbruget i marsken.

Nu er marsken kun en lille del af det samlede landbrugsareal.

Danmark er det land i hele verden, hvor den største del af det samlede areal er udnyttet til landbrug, 63 procent helt nøjagtigt.

Samtidig er landbruget det erhverv, der har den største gæld, 360 mia. Til sammenligning udgør gælden ca. en tredjedel af det danske statsbudget.

Derfor er landbruget ikke kun et problem for selve erhvervet – det har udviklet sig til et samfundsproblem.

Og ikke kun på grund af gælden, men også på grund af pesticide-truslerne mod drikkevandet, der har lukket et utal af vandboringer. Truslerne mod folkesundheden på grund af brug af antibiotika, der skaber resistente bakterier. Det er dokumenteret i flere tv-udsendelser, at der gives antibiotika i drikkevandet – også til raske dyr. Mange dyr bliver syge på grund af helt uetiske forhold i staldene, derfor gives antibiotika som forebyggende foranstaltning. Endelig udgør landbrugets forurening med CO2 og metan samme niveau som den samlede transportbranche.

Den primære årsag til samfundsproblemet dansk landbrug er de massive tilskud fra EU. Det medførte jordprisernes himmelflugt og dermed kravet om større bedrifter, mere jord, flere dyr. Nu er jordpriserne faldende, og derfor er mange landmænd anbragt i et gældsfængsel.

Mette Bock er som medlem af Liberal Alliance superliberalist og tror derfor på, at problemerne løses ved mere liberalisme, større frihed, mindre kontrol, svagere miljøkrav. Et skoleeksempel på, at liberalisterne ikke kan løse de problemer, deres ideologi selv har skabt.