Rapporten viser at den biologiske mangfoldighed fortsat går tilbage i samtlige økosystemer. Af de 139 vurderede elementer er 47 % i tilbagegang, 25 % er stabile eller i fremgang og for de sidste 28 % ved forskerne for lidt til at de kan vurdere udviklingen. Så stort set er der dobbelt så mange elementer der går tilbage som der er stabile eller i fremgang.
Men hvorfor står det så skidt til? Seniorforsker og projektleder Rasmus Ejrnæs forklarer:
Vi kan se at selv om den bedste natur er beskyttet af love og direktiver, så er der ingen beskyttelse mod ophør af græsning eller kvælstof der falder ned fra luften. Det giver store problemer med tilgroning af enge, overdrev og kystskrænter og fører til at nøjsomhedsplanter, sommerfugle, bier og biller bukker under. Et andet hovedproblem er at vores naturområder er pressede. Vi har set at beskyttelsen af de såkaldte §3-områder halter, vi kan se at småbiotoperne i agerlandet forsvinder eller forringes, og vi kan se at byer og veje stadig breder sig på naturens bekostning.
Ministeren mener, at landbruget er en del af løsningen
Miljøminister Karen Ellemann (V) er glad for DMU’s rapport. Den viser, at vi kan gøre en forskel, hvis vi gør en indsats, siger hun og peger på, at vandkvaliteten i de største søer er blevet lidt bedre.
“Tilbagegangen er ikke blot et dansk fænomen, men et globalt. Og så er landbruget i min optik en del af løsningen. Landmændene har ydet en indsats med vandmiljøplanerne, men skal også i fremtiden være med til at løfte indsatsen for et bedre miljø,” siger Karen Ellemann.
Læs Landbrugsavisens artikel her
Kilde/link