ForsideBiogasbedragetDebat: Gyllegas er noget fis

Debat: Gyllegas er noget fis

-

 

Inden 2015 skal Odder kommunen have besluttet hvilke energiformer, der skal benyttes til varme- og elforsyning efter 2016 og kommune har d.d. ikke andre forslag til energi til fremtidig varmeforsyning end: Gylle! Ingen sol, jordvarme, termisk varme eller andre af det 21. århundredes energikilder synes at have kommunens opmærksomhed.

 

På opfordring af landbruget, varmeværkerne og Elvin Hansen har COWI udarbejdet en rapport hvorefter der skal etableres anlæg for 4-500 millioner kroner til afgasning af gylle. Gassen skal levere fjernvarme og den afgassede gylle skal fragtes tilbage til de talrige gyllebeholdere hvorfra den kom. Rapporten udtrykker øjensynligt kommunens opfattelse af ’bæredygtig forsyning af energi’ for den er ophøjet til at danne grundlag for den nye forsyningsplan.

 

Hvis COWI-planen gennemføres, vil Odders borgere i mange år frem være afskåret fra at få energi fra moderne, grønne, vedvarende energikilder. Pengene vil være brugt og fjernvarmekunder være bundet økonomisk og forsyningsmæssigt til svinebesætningerne. Planens gennemførelse vil også hindre enhver gunstig udvikling i landbruget i Odder kommune. Forsyningssikkerheden vil diktere, at antallet af grise går én vej: op! Samtidig vil drikkevandets, miljøets og naturens kvalitet skubbes ud i frit fald! Gylle er ikke – selv med den bedste vilje – grøn energi. Den afgassede gylle indeholder lige så meget kvælstof og er derfor lige så miljøskadelig som den rå gylle. Kommunes borgere kan komme til at betale en ekstrem høj pris for fjernvarme.

 

Metoderne, landbruget anvender til frembringelse af gylle, er problematiske – mildt sagt. Dyrene stuves sammen som industrikomponenter, hvilket gør dem syge. Landbrugets kur er antibiotika i så store mængder, at de fremprovokerer resistente bakterier og udsætter os for sundhedsrisici. Trods medicinen dør ca. 25 % af dyrene selv eller aflives i staldene! Ammoniakuddunstningerne fra staldanlæggene er miljø- og sundhedsskadelige. Den afgassede gylle spredes ud over kommunen og løber i for store mængder forbi afgrødernes rodnet og finder vej til grundvand og vandmiljø.

 

Trafikken med de +30 tons tunge gyllebeholdere vil med planens gennemførelse øges betragteligt. Nye miljøgodkendelser af udvidelse af svinebesætninger har allerede resulteret i, at hundredvis af transporter i fremtiden vil køre gennem Odder by hvor trafikanterne (inkl. skolebørnene) bliver belastet af gyllekørsel. Vidste I, at børn på 16 år må køre disse kæmpe indretninger på offentlig vej – altså også gennem Odder by?

 

Formanden for landboforeningen har offentligt givet udtryk for, at gylle/varmeplanen er en økonomisk ”win-win” situation for borgerne og svineproducenterne. Det er selvfølge ikke rigtigt og jeg vil advare kraftigt mod at lade landbruget agere økonomisk rådgiver for kommunen. Med en akkumuleret gæld på 360 MIA. kroner og en udpræget modvilje mod at ændre skadelige produktionsmetoder, har landbruget – og svineproducenterne – sat sig uden for økonomisk troværdighed. Erhvervets gæld hænger over det danske samfund som en økonomisk katastrofe, der venter på at ske. Salg af gylle til Odders borgere er ingen løsning – tværtimod.

 

Tanken om at anbringe husdyrbrug i industrikvarterer eller langs motorvejene bliver luftet med jævne mellemrum. Flytning vil imidlertid ikke afhjælpe de miljømæssige, sundhedsmæssige og økonomiske problemer, som produktionsmetoden skaber. Flest mulig dyr på mindst mulig plads vil uanset beliggenhed producere gylle, syge og døde dyr og ammoniakuddunstninger.

 

En plan for landbruget i Odder kommune skal naturligvis sigte mod en reduktion af antallet af dyr, øget produktion af mad frem for foder, at tage arealer ud af almindelig drift således at vi i kommunen kan friholde arealerne tæt på kysten, vandløb og drikkevand for gødning og sprøjtegifte. Hvis det lykkes, kan vi skabe større og bedre sammenhængende naturarealer til gavn for den vilde flora og fauna og mennesker. Det er ikke urimeligt, at opfordre 100 (estimeret) ejere af husdyrbrug til at tage hensyn til kommunens øvrige 21.000 indbyggere.

 

Odder Byråd kan hente inspiration i nabokommuner til en forsyningsplan baseret på vedvarende, grøn energi.

 

Bente Tolley

Sondrupvej 48c,

8350 Hundslund.