Af Hans Folkvardt Krumsøvej 18 Øllebølle 4894 Øster Ulslev i Lolland-Falsters Folketidende den 04.11.2011
Baggrunden for, at jeg tidligere har meddelt, at jeg har skrevet mit sidste læserbrev om biogasanlægget i Kettinge, er følgende: At jeg gennem mange år ved at skrive om det opbyggede en opfattelse af, at jeg er en sur gammel mand og landsbytosse. Samtidig med at beslutningstagerne var komplet ligeglade med, hvad jeg skrev. Om det også gælder for majsanlægget, det vides ikke.
Men sagen er så grotesk og ulykkelig for alle parter, at min frustration skal have luft. Og jeg har erkendt, at sagen er for kompleks til at indflette i en samtale om Cheopspyramiden til en journalist. Så derfor dette debatindlæg.
Generation efter generation af byrådspolitikere har ført strudsepolitik i denne sag. Lukket øjnene, håbet og stemt for forhøjelse af kommunegarantien til nu over 65 millioner kroner.
Guldborgsund Byråd er selv medskyldig, men er nu gjort handlingslammet.
Det var sidst det rette tidspunkt at lukke, da gasgeneratorerne var stået af, el-produktionen var ophørt, og gassen sivede af ballonen.
Men rent teknisk er Guldborgsund Kommune gået økonomisk fallit, den kunne ikke handle, og lade biogasanlægget gå fallit.
En likvadition medfører, at de 65 millioner kroner garantikapital forfalder. Disse penge kan Kommunen ikke lægge på bordet. Idet så vil kommunen blive sat under administration.
Gælden ved årets udgang, runder formentlig 75 millioner kroner. Ud over det normale driftsunderskud skal der tillægges driftsstopstab og udgifter til reparation og sminke.
Situationen er den, at uanset om regeringen forhøjer betalingen for el produceret på biogasanlæg eller ej, så kan det ikke økonomisk kan løbe rundt.
Hertil er anlæggets produktionskapacitet for lille.
Det skal jo forrente og afdrage 75 millioner gæld som nyt anlæg har skabt over ca. 10 år.
Hvordan skal vi så forvente, at et nedslidt anlæg i den kommende periode ikke skaber et tilsvarende eller mere gæld, samtidig med at al den gamle gæld skal klares.
Hjælp fra skaberne af værket er ikke til at se.
Snarere er det hjælp til en økonomisk fællesgrav.
I hvert fald har Nysteds borgere vendt ryggen til at bruge den af Energiministeriet bevilgede rørledning til modtagelse af den spildvarme, der fremkommer når gassen omdannes til el.
Under ingen omstændigheder vil de købe varme til den pris de selv sælger til, når gasproduktionen er stoppet, og Kettinge skal opvarmes.
Til at stoppe ovennævnte galimatias er Statsforvaltningen ikke sin opgave voksen eller ikke klædt godt nok på. Som skatteyder har vi ingen hjælp eller beskyttelse.
En begrænset sympati for en kommunal overtagelse har jeg dog, begrundet i man overtager styringen.
Og samtidig løser man mit principielle problem. Det er uhørt at andelshavernes private skabte gæld kan tørres af på skatteyderne, og der er uanset om man er minister eller borgmester eller ej.
Billedmæssigt er det som at overtage en 10 år gammel brugt bil, til en pris der er fem gange højere end dens nypris. Ja bilsynet, de er jo ligeglade med at økonomien taler for, at den skulle være skrottet for længst.
Kilde/link