Ombudsmanden har nu efter mange og lange overvejelser givet tre borgere medhold i deres klage over, at Vetstat ikke var tilgængeligt for offentligheden. To klager gik på almindelig aktindsigt og den tredje på, at myndighederne havde forsømt deres pligt til af egen drift at offentliggøre miljøoplysninger på nettet, sådan som loven foreskriver.
Oplysningerne i Vetstat er meget vigtige for offentligheden, for der kan man orientere sig om landbrugets forbrug af medicin, herunder antibiotika, som desværre synes at være et nødvendigt stof i svineproduktionen. Forbruget medfører, at stadig flere bakterier bliver resistente over for antibiotika, og da resistensen kan overføres til andre bakterier udgør landbrugets antibiotikaforbrug en reel fare for hele vores sundhedssystem.
Det tog nøjagtigt 7 år og en sommer at få afgørelsen hjem, og den blev foruden de seks myndigheder, som ombudsmanden sender afgørelsen til, indledningsvis behandlet i det nu hedengangne Familieministerium.
Det må give anledning til ikke bare undren men også bekymring, at så mange jurister i så lang tid har kæmpet som løver for at fastholde en juridisk forkert afgørelse i en temmelig simpel sag.
For sagen er meget simpel: Medicinoplysninger er miljøoplysninger og derfor skal de offentliggøres i deres helhed. Når det har varet så længe, giver det grobund for den antagelse, at diverse jurister har ladet sig styre af ministre og andre politikere, som igen agerede løbedrenge for landbruget, dyrlægerne og medicinindustrien. Man har imod lovens bogstav, der foreskriver en sagsbehandlingstid på 2 måneder, forsøgt en uskøn og omsonst udmattelsestaktik. Men samtidig afslører forløbet, at den danske centralforvaltning ikke tjener det danske folk men i høj grad er i lommen på private kapitalinteresser, hvem det trods alt lykkedes at hindre offentlighedens ret til indsigt i syv år og en sommer.
Det mener sickpigs.dk
PS: VI sender en tanke til Svend Auken, som var fadder til Aarhus konventionen, der danner grundlag for både EU-reglerne og den danske miljøoplysningslovgivning.