Efter at debat internt og eksternt har udstillet Danmarks Naturfredningsforenings natur- og miljøfjendtlige holdning til biogas, er man nu indstillet på at gå nye veje, men øko-lobbyen har sat sine spor på udkastet, som skal vedtages af forretningsudvalget om få dage, den 19 januar. Det fremgår, at man går ind for at lave biogas af kløvergræs og afhøstet plantemateriale fra naturplejearealer, men man lukker øjnene for, at denne produktion endnu ikke er lykkedes nogen steder med succes. Disse substrater består mest af lignin som kun kan nedbrydes efter at det er trykkogt eller behandlet med enzymer. Denne proces er så energitung, at der ikke er nogen energigevinst tilbage ved at afgasse resten, og energien kan udvindes med dobbelt effekt ved at brænde materialet. Derudover drømmer man om, at lave biogas af husholdningsaffald, men ser ikke på mulighederne for at nedbringe dette. Danskerne smider mad ud for 16 milliarder om året, og det kan ikke begrundes med, at man udnytter energien i et biogasanlæg. Dette brændsel vil ligesom gylle forsvinde på grund af andre fornuftigere miljøtiltag. Mange rensningsanlæg har i øvrigt rådnetanke, hvor kloakslam afgasses. Her kunne man eventuelt supplere med organisk husholdningsaffald, hvis det skulle være, men det er et temmelig kompliceret teknisk problem.
Økobønderne drømmer om at kunne fremstille deres egen økologiske "gylle" af planter, da de jo er noget beklemte over, at skulle hente deres kvælstof på den nærmeste svinefarm, hvilket er tilladt i henhold til økologireglerne i dag. De glemmer de gode gamle metoder: kvælstoffiksering med bælgplanter, kompostering og nedmuldning i deres forblændelse af store, fine, boblende biogasanlæg med masser af pumper, og håndtag og sjove ting, man kan skrue på. Man henviser klogeligt nok ikke til det eneste økologiske biogasanlæg, som findes i Danmark. Det er nemlig en stor, fed fiasko.
Man lukker øjnene for, at afgasset gylle indeholder flere næringsstoffer og at de udvaskes hurtigere og lettere uden at indgå fuldt i gødningsregnskabet. Det forurenere altså mere i kraft af både mængde og opløselighed (mineralisering).
Sidst indeholder oplægget fra DNs sekretariat ikke et eneste tal for effektiviteten i en eventuel biogasproduktion. Men det er tydeligt at økobønderne, herunder foreningens præsident, der i høj grad præger DN for tiden, har sat deres fodaftryk på oplægget. Det taler nemlig om at biogas kan sikre fordelingen af fosfor imellem landsdelene. Dette besynderlige argument hviler på en forestilling om, at man skal køre store tankvogne med afgasset gylle fra Jylland til Sjælland, men det kan slet ikke betale sig. Der er da heller ikke regnet på udgifterne og miljøvirkningen, men i økobøndernes biogasunivers er den slags åbenbart ligegyldige. I øvrigt kan man lige så godt køre ikke afgasset gylle til Sjælland, så argumentet har intet med biogas at gøre. Måske forestiller man sig noget med at fiberfraktionen skal afgasses og siden køres til Sjælland
Sekretariatet oplæg er præget af tomme forblommede påstande om, at det ene kan "stige" og det andet kan "falde, men ikke et eneste tal for om disse stigninger7fald er relevante og af væsentlig betydning for natur og miljø. Men besværgelser gør detikke alene.
Kilde/link