ForsideBiogasbedragetAxelborg: Biogas skal øge produktionen

Axelborg: Biogas skal øge produktionen

-

 Biogas bliver endelig en forretning Efter lang tids tilløb fik klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) i sidste uge endelig hevet et bredt energiforlig i land. Selvom det ikke er optimalt, at fødevareerhvervet pålægges øgede afgifter, kan vores samlede erhverv godt betragte aftalen som en succes.
I Landbrug & Fødevarer har vi gennem lang, lang tid arbejdet hårdt for at få politikerne gjort opmærksomme på biogassens store potentiale – frem for især havvindmøller, som regeringen ellers har været optaget af. Budskabet er nu blevet hørt! Og afregningsprisen stiger med 47 pct. – fra cirka 79 øre per kilowatt til cirka 1,15 øre per kilowatt. Tilskuddet til at bygge nye anlæg hæves også fra 20 pct. til 30 pct. Langt om længe er vi altså nået dertil, hvor biogas kan blive en forretning. Det er jeg glad for. Og jeg vil gerne sige tak for det gode arbejde til alle jer, der har været med til at bære argumenterne frem.
Der er store muligheder i biogas, så længe der er en god balance mellem husdyrproduktion og energiproduktion – at husdyrene ikke prioriteres ned i forhold til biogassen. Biogas er ikke blot energiproduktion og ny indtægtskilde. Det er også et vigtigt instrument i vores miljø- og klimaindsats. Og i forbindelse med Natur- og Landbrugskommissionen, som så småt er ved at starte op, skal vi argumentere for, at Danmark vinder ved at give landbruget mulighed for at producere mere. Her kommer biogassen ind som et vigtigt element.

 

På besøg hos finansminister Bjarne Corydon (S)
Landbruget kan skabe vækst Landbruget som grundlag for Danmarks vækst var et af emnerne, da jeg tirsdag holdt møde med finansminister Bjarne Corydon (S). Vi talte om erhvervets økonomiske betydning for Danmark og vigtigheden af at have en ressourceeffektiv produktion. Det er afgørende, at der allerøverst i regeringen er forståelse for, at landbruget ikke kan betragets isoleret. At vores erhverv skal ses som det bærende element i en fødekæde, der samlet set skaber merværdi for Danmark. Jeg synes bestemt, den forståelse var til stede på mødet med en af regeringens absolutte nøgleministre.
Studerende tror på fremtiden Der er i øjeblikket mange grunde til, at vi landmænd bør tro på fremtiden: Politikernes nye satsning på biogas, bankerne og regeringens arbejde med bankpakke 5, der skal løsne landbrugets kreditklemme, og vores nye flotte regnskabs- og eksporttal, som også lover rigtig godt for 2012. Og så har forårsvejret ind til videre været gavmildt, så vi kan komme tidligt i gang med at så og gøde. Det er ikke så ringe!
Hvis man har svært ved at tro på fremtiden for erhvervet, kan et besøg på en af landbrugsskolerne måske give ny inspiration. Jeg besøgte Jordbrugets Uddannelsescenter i Vejlby ved Århus i sidste uge. Her gav jeg et indlæg om mit politiske arbejde. Og så havde vi efterfølgende en fantastisk inspirerende diskussion, hvor en masse nye ideer kom på bordet. Det bedste var dog den fremtidsoptimisme, jeg mødte. De studerende havde virkelig modet til at møde verden konstruktivt – til at gå i dialog med omverdenen og være med til at skabe deres egen fremtid.
Med unge som dem har vores erhverv fortsat muligheder! Og den modig indgangsvinkel kan vi alle lære af. Det er netop sådan, omverdenen gerne vil se os: Som et erhverv, der siger ja til at gøre Danmark til et bedre sted at være. Et erhverv, som sætter barren højt, når det gælder produktion af kvalitetsfødevarer.
Nyhedsbrevet holder påskepause i næste uge. Om fjorten dage er jeg tilbage, blandt andet med nyt om Natur– og landbrugskommissionen.
Rigtig god påske!
Med venlig hilsen Niels Jørgen Pedersen

Kilde/link