Professor Morten Sommer fra DTU Systembiologi er en del af det internationale forskerhold bag resultaterne, og han forklarer:
”Jordbakterier har længe været under mistanke for at spille en vigtig rolle for fremkomsten af multiresistente sygdomsfremkaldende bakterier, men det er først nu at vi har et håndgribeligt bevis på, at der rent faktisk er sket en overførsel af resistensgener mellem jordbakterier og sygdomsfremkaldende bakterier, og at det er sket for nylig, altså efter at vi er begyndt at anvende antibiotika.”
Modeller for spredning af resistens
Udover jordprøver og hospitalsprøver med sygdomsfremkaldende bakterier fra mennesker har forskerne undersøgt husdyrafføring og menneskeafføring for at kortlægge resistensgenerne i tarmfloraen. Udvekslingen af gener kan nemlig både ske via direkte kontakt i miljøet og når bakterierne mødes i tarmsystemet hos dyr eller mennesker. Næste skridt er nu at undersøge andre miljøer, der kan udgøre en risiko mht. til spredning af resistens som f.eks. renseanlæg. Derudover skal der udvikles modeller til beregning af resistensniveauer i forskellige miljøer, så det bliver muligt at monitorere, hvor stort resistensproblemet er, og hvor og hvordan man skal sætte ind, for at standse spredningen af resistens.
Kilde/link