Et almindeligt menneske går rundt med omkring 100.000 mia. bakterier i sin krop – især tarmene er fyldt med bakterier, der konstant udvikler sig. En mikroorganisme kan dele sig 50 gange på et døgn – og der sker konstant mutationer, når bakterierne tilpasser sig omgivelserne.
Den svine-MRSA med navnet CC398, der har spredt skræk og rædsel de seneste måneder, er ifølge Robert Skov i virkeligheden en menneskebakterie, der har bevæget sig over i en gris – formentlig på grund af udbredt brug af antibiotika i svinestaldene, herunder især stoffet tetracyklin. CC398 blev første gang opdaget i Danmark i 2004.
”Tunge” bakterier
Multiresistente bakterier er normalt ganske tunge og ufleksible i forhold til de mere ”almindelige” bakterier, som man kan bekæmpe med antibiotika. Fordi de har flere egenskaber til bl.a. at kunne klare sig over for antibiotika.
Da MRSA-bakterien hoppede over på grisen, smed den nogle af de gener, den brugte, mens den levede på mennesket.
»Når bakterien lever på grisen, behøver den ikke længere at beskytte sig mod mennesker. Derfor spreder CC398 sig dårligt mellem mennesker, og det er vores held,« forklarer Robert Skov.
via JP Premium. Kræver abonnement, der varmt anbefales: Mia. af bakterier i ét menneske – Indblik.