Læserbreve JP 02.08.2014
AF Hans Jørgen Nygaard, landmand, formand Frie Bønder – Levende Land | Ole Færgeman, professor, dr.med., næstformand Frie Bønder – Levende Land
Vi må affinde os med MRSA-bakterierne i de danske svinebesætninger. Ifølge fødevareministeren er det for vanskeligt og for dyrt at komme af med dem. Det ville koste statskassen 3,5 mia. kr.
Skaden er sket, siger han, og så forklarer han hverken, hvorfor det er statskassen, der skal betale, eller hvorfor han kun ser på udgifter, ikke på de besparelser for sundhedsvæsenet m.m., som hører med til den norske undersøgelse, som hans ministerium baserer sit regnestykke på.
Skaden er kun delvist sket. MRSA-bakterierne er kun fortroppen. Andre bakterier vil følge efter, og nogle af dem vil med sikkerhed være farligere end MRSA CC398, som er den form for MRSA, der findes i svinene.
Foreløbigt har MRSA CC398 forårsaget fire menneskers død i Danmark. Så længe myndighederne tillader svinebønderne at bruge antibiotika i det omfang, de gør, vil de fremelske bakterier, som er modstandsdygtige over for antibiotika.
Mennesker formerer sig med 25 års mellemrum, mens bakterier kan dele sig med 20 minutters mellemrum. Hver gang, de gør det, er der en mulighed for, at der fremkommer bakterier, som er dygtigere til at fremkalde sygdom og/eller modstå antibiotika.
I 2012 brugte danske læger 49 tons antibiotika til mennesker. Det er for meget, og lægerne skal være langt mere tilbageholdende med at udskrive recepter på antibiotika, men i samme år brugte vi i Danmark 86 tons antibiotika til svinene. Det var endda 4 tons mere end i 2011.
Antibiotika er blevet udviklet til behandling af syge mennesker, men læger og især dyrlæger og landmænd bruger dem i et omfang, der skaber resistente bakterier, som vil forårsage infektionssygdomme hos mennesker, vi ikke kan behandle.
Lægerne skal være langt mere kritiske i deres anvendelse af antibiotika, men det vigtigste er at standse den rutinemæssige anvendelse af antibiotika i svineproduktionen. Der er bedre måder at producere svinekød på, og det ved fødevareministeren.
Ministerens opgave er på vores vegne at regulere landbruget, også de store svinefabrikker. Svineeksporten tegner sig for mindre end 5 pct. af Danmarks eksport.
Der er ikke noget at være bange for. Bortset fra MRSA og de andre antibiotikaresistente bakterier, vi ved, vil komme.
via MRSA-bakterierne er kun fortroppen – Læserbreve – Opinion.