Tre hollandske undersøgelser af slagteriarbejdere og MRSA er ikke entydige i konklusionerne
I en undersøgelse fra 2012 skriver man:
CONCLUSIONS
The current study showed that working in the lairage area or scalding and dehairing area were significant risk factors for MRSA carriage in the slaughterhouse. MRSA is found throughout the slaughter process, but the number of MRSA colonies decreased from front to end and parallels the occupational exposure and carriage risk for MRSA for slaughterhouse workers.
De fleste MRSACC398 tilfælde fandt man i begyndelse af slagtekæden. Forekomsten af inficerede mennesker faldt i udskæringsdelen til nul. Ser man på antallet af inficerede handsker var det på 42% i udskæringsafdelingen og på 67% i organafdelingen. I begyndelsen af slagtekæden var op til 70% af handskerne MRSA CC 398 positive. Samlet set var MRSA-risikoen for slagteriarbejderne 32 gange højere end i normalbefolkningen, men der var ingen ramte i udskæringsafdelingen.
En anden undersøgelse fra 2008, så på MRSA-smitte hos både slagteriarbejdere og ansatte i to hospitalskøkkener, hvor man håndterede frisk kød. Ingen af de 89 deltagere var inficerede, men undersøgelsen omfattede kun 35 stykker kød af hvilke kun fem var inficerede. Man kunne statistisk kun konkludere, at antallet af smittede i gruppen af undersøgte personer var mindre end 3%, hvilket er 30 gange højere end normalbefolkningen.
En tredje undersøgelse viser at forekomsten af MRSA hos slagteriarbejdere er høj i staldafsnittet og hos transportarbejdere, men ikke forhøjet i udskæringsafsnittet.
Under afsnittet “Discussion” skriver man:
The overall MRSA prevalence in all subjects in the current study is 5.6%, which is significantly higher than the general population prevalence reported in The Netherlands (0.1%)
Altså, at forekomsten af MRSA hos de undersøgte personer er over 56 gange højere end i almenbefolkningen i Holland.
Under Summary skriver man:
In conclusion, a high prevalence of nasal MRSA carriage was found in pig-slaughterhouse workers, and working with live pigs is the most important risk factor. Exact transmission routes from animals to humans remain to be elucidated in order to enable application of targeted preventive measures.
Therefore, the emergence of this new livestock-associated clone poses a potential public health risk that warrants close monitoring.
Under “Results” skriver man:
Nine of the 41 (22%) livestock transport workers were MRSA positive, as well as 2/13 (15%) veterinarians and auxiliaries. In total, 3/195 (1.5%, 95% CI 0.5–4.4%) employees of slaughterhouses (excluding livestock transport workers and official veterinarians and auxiliaries) were MRSA positive ; these
were all working in the dirty area of the slaughterhouse. No specific slaughterhouse function proved to be a significant risk factor, when comparing different activities within the clean and the dirty areas. Twentythree persons indicated working in both dirty and clean areas and only one of these was found MRSApositive.
Her ser det altså ud til at MRSA især rammer transportarbejderne, der har tæt kontakt med grisene og de arbejdere, der arbejder i slagteriets staldafsnit.
sickpigs.dk takker dyrlæge, epidemiolog, Jan Dahl fra Axelborg for at stille undersøgelserne til rådighed.
PS. Visse tal i den artikel var regnet forkert ud, men er rettet den 14. Oktober 2014