ForsideLandbrugets økonomiLandbrugets økonomiske kollaps»2015 bliver et år, som vi bare skal igennem« Læs Arlachefens lirumlarum...

»2015 bliver et år, som vi bare skal igennem« Læs Arlachefens lirumlarum om de elendige udsigter for mælkebønderne i Arla

-

»Der bliver i Kina brugt flere penge end før på mejerivarer. Så vi ser slet ikke en boble, der er bristet. Men markedet i Kina skal ændres og lagrene væk. Indtil da vil branchen ligge underdrejet med lave prisniveauer. Det er et væsentligt bump på vejen, og vi skal finde en ny vej over det. Det vil markedet som altid gøre. Men det tager tid, og jeg er bange for, at hele 2015 også skal bruges til det.«

Han erkender dog, at prispresset fortsætter. Ikke kun de globale råvarepriser er dykket, men detailhandlen er nu også fulgt med ved at sætte priserne på mejeriprodukter ned i en række lande.

»Vi har forbudne kar, så det er desværre forventet, at detailmarkederne i Europa også falder, når værdien af råmælk er drevet ned. Den geopolitiske situation om Rusland har været hård ved den europæiske mejerisektor. Et årsforbrug på 3 mia. kg mælk er blevet lavet til ost til Rusland. Så især de store tyske og hollandske mejerispillere har skullet finde nye markeder til deres oste. Der findes kun én måde, nemlig at mase det ud til de eksisterende markeder og kunder. Så trykket på hele branchen er bare blevet hårdere.«

via »2015 bliver et år, som vi bare skal igennem« – Erhverv – FINANS – Publication frontpage.

Her på redaktionen undrer vi os over Arladirektørens besværgelse:

Men markedet i Kina skal ændres og lagrene væk.

jo tak, men der er jo tale om lagre af især tørmælk, der jo fremstilles af mælk, der ellers er usælgelig. Hr. Tuborgh må da gerne gå hen til Kina og “ændre markedet”, hvis han selv tror, at det er noget, han bare kan. I så fald er han nok den eneste.

Det undrer os endnu mere, at Tuborgh mener, at  der kun findes “én måde” at komme af med en stor osteproduktion. Vi vil foreslå, at an nedsætter produktionen, så den passer til afsætningen, for indtil det går op for direktøren, vil priserne være under pres. Desværre ser det ud til, at Arlabossen bevidstløst fortsætter den selvmorderiske strategi og lave mere og mere mælk for så at forlange, at “markedet i Kina skal ændres”.

Det er i sig selv sigende, at dansk og nordeuropæisk mælkeproduktion er blevet så sårbar over for afsætningsnedgang i Kina, der ligger mange transportkilometer væk. Måske er virkeligheden, at branchen har andre strukturproblemer, som man giver kineserne skylden for, for så lyder man jo osse som en fandens karl.

Vi skal alle sammen igennem 2015. Arlas og mælkebøndernes problemer bliver ikke bedre i 2016 med denne mand ved roret.