ForsideLandbrugets økonomiLandbrugets økonomiske kollapsBDO-revisorer: Landbrugets massekonkurs tager os alle med sig i faldet. Med mindre...

BDO-revisorer: Landbrugets massekonkurs tager os alle med sig i faldet. Med mindre "samfundet" betaler

-

Udklip

JMI
Revisor Jann Mikkelsen, BDO Hjørring

I et ret fredsommeligt læserbrev i JP den 19. januar 2014 skriver BDO-revisor, Jann Mikkelsen, om en landmand, der fik valget mellem at gå konkurs eller overdrage bedriften frivilligt til banken.

Det er hverdag i et gældsfinansieret erhverv, der ikke har tjent penge i mange år og som, når der var mulighed, ikke foretog den nødvendige konsolidering, men levede videre på første klasse. Revisoren mener, at “samfundet” skal træde til, da de mange konkurser kan bringe adskillige banker under pres, ja “hele landets økonomi” bliver ramt.

Og han anfører, at når man nu kunne “redde” ét bornholmsk slagteri, så kan vel også redde et par tusind fallerede landmænd. Synspunktet fremgår i øvrigt af BDOs hjemmeside. Revisorfirmaet, med afdelinger i de fleste byer i landet, lukker øjnene for EUs statsstøtteregler helt i og blander sig altså i debatten om landbrugets økonomiske kollaps.

Vi kalder det et slet skjult afpresningsforsøg: Betal, betal, betal, eller vi går konkurs og tager alle med i faldet!

Her er et uddrag af Jann Mikkelsens læserbrev:

I BDO har vi den grundholdning, at man som udgangspunkt skal lade markedskræfterne råde. Det vil imidlertid betyde et stort antal konkurser, som vil være smertelige for de berørte landmænd og deres familier, men det vil også sikre, at gårdene efterfølgende kan drives rentabelt af de nye ejere, fordi en stor del af gælden bliver skåret væk ved tvangsauktionerne.

Spørgsmålet er dog, om den kyniske tilgang er den rigtige i dette tilfælde. Realiteten er nemlig, at gruppen af kriseramte landmænd er så stor, at det ikke kun er nogle enkelte landmandsfamilier, der berøres, hvis vi overlader det til markedskræfterne at løse problemerne. Effekten vil ikke blot ramme lokalsamfundet og erhvervslivet i dette, men hele landets økonomi.

Der er derfor mange tabere, og spørgsmålet er, om ikke tiden er inde til, at man fra politisk hold begynder at engagere sig. Det synes vi i BDO. Sidste sommers arbejde for at redde et bornholmsk slagteri fra lukning viser jo, at alt kan lade sige gøre, hvis viljen er til stede.

Og det bornholmske slagteris betydning for øen er intet at regne i forhold til den betydning, som det vil få, hvis alle de kriseramte landmænd begæres konkurs.

via Barske vilkår for kriseramte landmænd – Debatindlæg – Debat.