ForsideDebatindlægJP: Ingen støtte til konkurstruede landmænd. Nu skal de lære det!

JP: Ingen støtte til konkurstruede landmænd. Nu skal de lære det!

-

foto: sickpigs.dk
foto: sickpigs.dk

Vort konkurrerende medium, JyllandsPosten, skriver på lederplads, at landbruget har haft et forkert forhold til lånte penge og at de nu skal lære andre takter ikke mindst af de mange konkurser, som JyllandsPostens lederskribent profeterer. Han skriver, at

Få brancher om nogen må leve under så ustabile vilkår som landbruget.

Det er vi ikke enige i.

Få brancher om nogen må leve med så fordelagtige vilkår som landbruget.

Vi nævner nogle af dem her: landbrugsstøtten på 6-7 mia. støtte til månegrise og GUDP projekter, Innovationsfonden, der støtter med 17 mio, braksvindelen, som skatteyderne betalte tilbage, VSP-svindelen med offentlige midler, toldbeskyttelse, beskyttelsespenge for drikkevand, støttede kreditmuligheder, lav rente, billig energi osv osv.

Bortset fra dette lille flæb leverer lederskribenten rene ord for pengene. Bl.a:

Det må aldrig glemmes, at konkurser er en af markedsøkonomiens mest centrale reguleringsmekanismer, og retfærdigvis skal siges, at selv de økonomisk hårdest pressede landmænd ikke jamrer sig – i hvert fald ikke offentligt, hvilket forhåbentlig er udtryk for en vis selverkendelse.

Når det er sagt, vinder landbrugslandet Danmark intet ved en konkursbølge i landbruget.

I det omfang det overhovedet er muligt, bør banker og andre kreditorer arbejde målrettet på at hjælpe eksistenstruede landmænd gennem en rekonstruktion, hvor balancen mellem indtjeningsniveauet og gælden genskabes. Hvis muligt, bør der overvejes modeller, hvor gældsafviklingen fluktuerer med indtjeningsniveauet.

Måtte der være enkeltstående tilfælde, hvor en del af problemet er en udygtig landmand, må der tages hånd om dette, men overordnet set har Danmark nogle af verdens mest kapable landmænd, hvilket gør det så meget mere påkrævet for alle involverede at undgå konkurser.

Når roen sænker sig, er der naturligvis grund til selvransagelse hos långiverne, men i sandhed hos landmændene, der kollektivt har brug for at få et mere realistisk forhold til lånte penge. Ligesom bankerne er også landbruget nødt til at agere mere konservativt. Det er krisens lære.

via Landmandsliv – Dagens leder – Debat.