Landbrugets trofaste katastroferetoriker, Lars Attrup på Jyllands Posten, maler med den brede pensel og taler om, at “afdragsbomben er udsat” i stedet for den usminkede sandhed, at verdens mest forgældede landmænd ikke kan eller vil betale deres kreditorer, hvad de skylder dem.
Klaus Kaiser fra landbrugets lobbyorganisation, Landbrug og Fødevarer udtaler til Finans.dk:
Jeg har ikke hørt om et eneste tilfælde, hvor en landbrugsbedrift er gået konkurs på grund af udløb af afdragsfrihed. Jeg kan naturligvis ikke udelukke, at det forekommer, men det er i så fald kun undtagelsesvist. Realkreditselskaberne og bankerne vælger at håndtere udløbet af afdragsfrihed varsomt, fordi en mere hårdhændet håndtering kunne udløse langt større tab i den finansielle sektor,«
Dermed vedgår Klaus Kaiser muligvis ufrivilligt, at landbrugets kæmpegæld reelt er en bombe under hele det finansielle system. En relativt lille bølge af konkurser vil kunne udløse store prisfald på landbrugsjord, hvorved sikkerheden for mange bankers udlån ville fordufte som morgendug på en solbeskinnet sommerdag. Konsekvenserne heraf er uoverskuelige.
Lars Attrup redegør for katastrofen i JP.dk, hvor han bl.a. skiver:
Derfor kunne et krav om afdrag få hele læsset – som i forvejen hælder faretruende – til at vælte. Resultatet kunne blive en bølge af tvangsauktioner og konkurser, som ville medføre nye voldsomme prisfald på landbrugsejendomme. Prisfaldene ville være noget nær uundgåelige, fordi der kun er et meget begrænset antal landmænd, som både har pengene og viljen til at købe op. Yderligere prisfald på landbrugsejendomme ville eliminere de sidste rester af egenkapital på mange bedrifter. Det ville tvinge den finansielle sektor ud i en ny runde af nedskrivninger og efterlade endnu flere landmænd i en situation, hvor det er muligt at låne til at betale de daglige regninger. Konsekvensen kunne blive endnu flere tvangauktioner og konkurser og yderligere prisfald på ejendomme.
Kort sagt: En økonomisk dødspiral, hvor ingen med sikkerhed kunne forudsige, hvor bunden ville vise sig at være, eller hvor store tabene ville blive på vejen derned. I den finansielle sektor vil man for alt i verden undgå dette skrækscenarie og forlænger derfor foreløbig afdragsfriheden for de kriseramte landmænd.
Så her på redaktionen må vi konkludere, at de urentable, udygtige og ufleksible animalske landbrug reelt har magten.
Kilde: Landbruget ånder lettet op: Realkreditten skruer uret på afdragsbomben to år frem – Erhverv – FINANS