Pinlig sag for de frelste økologer.
I Sverige er konklusionerne fra en officiel rapport blevet lækket til landbruget, hvilket i sig selv er en historie værd, men nok så interessant fremgår det, at økologiske æg indeholder mere af de stærke og skadelige miljøgifte dioxin og PCB. Man er ikke over de officielle grænseværdier, der jo er fastsat ud fra hvad erhvervet finder praktisk, så det giver ingen garanti for økoflipperne for, at deres blødkogte morgenæg ikke skader deres lever.
Ah….dioxin!
Der er nemlig tre gange mere dioxin i økoæggene.
Årsagen er, at økoreglerne tillader, at man tømmer Østersøen for skidtfisk, der med et eksorbitant energiforbrug laves til fiskemel og serverer de indtørrede lækkerier for landets husdyr, herunder æglæggende høner. Det er nemlig i følge de blåøjede økofreaks mere “økologisk” end at fodre med almindelige foderstoffer.
Her på redaktionen har vi aldrig set en høne styrtdykke efter en fisk i vandet, men de lalleglade økologer ser åbenbart anderledes på den sag. Landbrugsavisen omtaler sagen og skriver bl.a:
Svenske myndigheder har målt indholdet af dioxin og PCB til at være langt større i økologiske æg end i konventionelle æg. Konklusioner fra endnu ikke offentliggjort svensk rapport er blevet lækket og omtalt i den svenske avis Lantbruk & Skogsland. Rapporten, der er skrevet af det svenske Levsmedelverket, der svarer nogenlunde til danske Fødevarestyrelsen, fremlægges først officielt om nogle dage. Ifølge avisen konkluderer rapporten, at der er tre gange så meget dioxin og PCB i svenske økologiske æg, som der er i konventionelle æg. Det skal dog understreges, at indholdet af både dioxin og PCB er under de tilladte grænseværdier. Ifølge avisen har Levsmedelverket konstaterat, at indholdet af dioxin og PCB i økologiske æg i de seneste 10 år er øget med i gennemsnit seks procent om året. Brancheorganisationen Svenska Ägg har derfor aktiveret sit kriseberedskab. organisationen peger på fiskemel som den mest sandsynlige årsag til det høje indhold af giftstofferne.
Kilde: Tre gange mere gift i økologiske æg | Landbrugsavisen