Landbrugets manglende rentabilitet har den forudsigelige virkning, at det ikke kan betale sin gæld tilbage og til sidst går konkurs. Det skete så tit sidste år, at bankerne tabte 3.5 mia. kroner, som så kom den nye ejer af det konkursramte landbrug til gode. Bankernes tab betales af de øvrige kunder, aktionærerne osv. Finans skriver.bl.a:
Bankernes tab på de danske landmænd steg i 2016 med næsten 60 pct. til 3,5 mia. kr.
Det er en stigning på 1,3 mia. kr. på et år, og dermed har bankerne i alt tabt 12,2 mia. kr. på dansk landbrug, siden landbrugskrisen begyndte i 2009.Det viser Finanstilsynets nye opgørelser over udviklingen i bankernes økonomi i 2016
Klaus Kaiser, Seges, mener ikke, at tabene skyldes dårligt landmandsskab, men en slags ond uafvendelig skæbne, kaldet “lavkonjunktur”. Han udtaler til Finans.dk
»Mange af disse bedrifter har efterhånden været i krise gennem en længere årrække, og man har forgæves forsøgt at løse problemerne med forskellige tiltag. Lavkonjunkturen i 2014-2016 gjorde det nødvendigt for bankerne at tilføre de nødlidende bedrifter endnu mere likviditet. På en del bedrifter har bankerne sagt stop og har valgt at realisere tabene,«
De dårlige undskyldninger står i kø. Bankerne har selv “valgt at realisere tabene”, underforstået, at så er det jo også deres eget problem, de kunne jo bare vente lidt, så ville bønderne betale hvad de skylder. Bedrifterne har “været i krise gennem en længere årrække”, altså udsat for noget uafvendeligt, samfundsbetinget lige som “Lavkonjunkturen”. Sagen er den enkle, at landbruget ikke er i stand til at producere rentabelt under de gældende markedsvilkår. Bønderne er ikke ret dygtige, men på Axelborg er de uovertrufne når det gælder om at skyde ansvaret for egne fejltrin fra sig.
Kilde: Bankernes landbrugstab vokser med 1,3 mia. kr. – Finans – Forside