Leder: Nu rabler det for Arla!

Dansk landbrug lever i en boble, hvor markedsmekanismerne er vendt på hovedet. Når priserne på grund af overproduktion falder, sætter de produktionen i vejret.

0
440
Arla har sænket afregningen efter en kort stigning i slutningen af 2017 udløst af massive EU-interventionsopkøb af usælgeligt mælkepulver

17. februar 2016 skrev DR.dk bl.a:

SEGES anslår, at 340 danske mælkebønder pt. er truet af en konkurs. Det vil sige godt 10 procent af det samlede antal mælkeproducenter herhjemme.

Og det er en frygtelig situation, siger Flemming Jørgensen, som er næstformand hos Danske Mælkeproducenter.

Kilde: DR:Krise i mælkeland: Hver 10. bonde er truet af konkurs


17. maj 2016 stemte Landbrugsavisen i:

“Vi bliver nødt til at få indført et styringsredskab på europæisk plan, der kan få produktionen under kontrol, ellers ender vi med at konkurrere hinanden til døde. Man kan ikke producere mælk for knap to kroner literen,” siger Kjartan Poulsen til DR Syd.

Reaktionen kommer oven på nyheden om, at 32 mælkebønder er gået konkurs i årets første fire måneder. Det viser nye tal, som Danmarks Statistik har trukket for DR Nyheder.

Dermed er der udsigt til endnu flere konkurser end rædselsåret 2015, hvor 60 mælkebønder gik konkurs i løbet af hele året.

Kilde: Landbrugsavisen: 32 mælkeproducenter gået konkurs på fire måneder


5. april 2017  kunne Avisen.dk fortælle:

En af Danmarks største mælkeproducenter er gået konkurs. Det skriver business.dk.

Det drejer sig om storlandmanden Bøje Nedergård Pedersen fra Arden i Nordjylland. Han har sammen med sin hustru og to sønner drevet et landbrug med mere end 2.000 kvæg.

Storlandbruget er begæret konkurs ved Skifteretten i Aalborg. De fire familiemedlemmer hæfter til sammen for en gæld på hele 166 mio. kr.

Kilde: Avisen.dk Storlandmand går konkurs: Gælden er på 166 mio. kr


Ovenstående er bare et udpluk af de mange mælkeproducenter, der er gået konkurs de seneste år. Hver gang taber banker og kreditinstitutter penge, virksomheder får ikke deres regninger betalt, det offentlige mister indtægter osv. Derfor må det give anledning til både undren og panderynker, at Fødevarewatch for nylig  kunne meddele at Arla sænker afregningsprisen for mælk, og stiller flere prisnedsættelser i udsigt.

Men panderynkerne blev dybere og vores undren endnu større, da vi ikke desto mindre kunne læse Arlabossen Peder Tuborghs udtalelse til Finans.dk:

»Vi budgetterer med, at vores andelshavere i gennemsnit øger produktionen 2 pct. (plus 250 mio. liter) om året. Denne ekstra mælkemængde skal vi have forarbejdet til eksempelvis mælkepulver, som skal eksporteres til de fjerne vækstmarkeder i blandt andet Asien og Afrika. Vi har brug for større produktionskapacitet for at løse den opgave.«

Det lyder helt ude i majsmarken, for EU har knap 400.000 tons mælkepulver på lager, som åbenbart hverken kan sælges på “de fjerne vækstmarkeder i blandt andet Asien og Afrika” eller andre steder på Guds grønne jord.

Arlas har høstet berettiget kritik, fordi man tidligere satte de lokale mælkeproducenter i den tredje verden under et helt urimeligt pres ved at sælge den subsidierede overproduktion til dumpingpris.

Men nu planlægger Arladirektøren store investeringer i enormt energikrævende mælketørringsanlæg, der skal fremstille tørmælk af overproduktionen, som angiveligt skal afsættes med tab på de såkaldte “fjerne vækstmarkeder i blandt andet Asien og Afrika”. Som altså slet ikke findes

Det rabler for Arla!

Source: Arla indleder historisk investeringsoffensiv – Erhverv – Forside