ForsideAntibiotika og resistensØkologiboss indrømmer: Vi er slet ikke dygtige nok

Økologiboss indrømmer: Vi er slet ikke dygtige nok

I en erkendelse af, at økologien reelt er mindst lige så belastende som almindelig landbrug indrømmer Axelborgs økoboss, at der er langt igen for økologerne. Men han læner sig op ad endnu en ny økologisk plan, som regeringen har udarbejdet sammen med branchen.

-

Økomærket er under pres.

Økobossen på Axelborg siger det lige ud. Økologerne leverer ikke nok på natur- og klimadagsordenen. Hans Erik Jørgensen foreslår bedre rådgivning og dannelsen af ekspertmiljøer inden for økologisk landbrug. Derved indrømmer økobossen på Axelborg, at økologerne i dag fægter i blinde.

Ingen økologi uden gylle fra de konventionelle gårde

Afhængigheden af gylletilførslen fra de ikke-økologiske gårde skal der også gøres op med, mener Jørgensen. Den sang har vi hørt i mange år, men i al den tid er de ikke-økologiske landmænd blevet rigtig glade for at kunne bruge de økologiske marker til at sprede deres enorme mængder gylle på. Så sparer de nemlig selv penge til nye udspredningsarealer. Men økologernes rolle som gylledepot tæller naturligvis ned i deres samlede miljøregnskab, for den er jo den røde løber, som endnu flere køer og svin løber ind i staldene ad.

Gyllegas for alle pengene

Hans Erik Jørgensen klapper i sine små økologiske hænder over, at regeringen har søsat en som altid “ambitiøs” plan for biogas de næste 20 år.

Her på siden har vi mange gange påpeget at der ikke er nogen dokumenteret gavnlig miljøeffekt ved gyllebaseret biogas. Vi har også dokumenteret, at returgyllen indeholder opkoncentrerede gødningsstoffer, der “nedskrives” og derfor ikke indgår med fuld vægt i gødningsregnskaberne. Økologer, der modtager biogasgylle, kan uden at bryde reglerne smugle mindst 25% mere kvælstof ud på deres marker, og det kan de naturligvis ikke stå for.

Et nyt “krav” om 100% økologisk foder er igen og igen blevet udsat, og når man taler om “fokus” på et eller andet, så betyder det overhovedet ingen ting. Politikerne foreslår “Fokus på driftsledelse og socialt ansvar”.

Her på redaktionen vil vi anbefale, at man ikke bare udfaser almindelig gylle men også det fine røde ø-mærke, indtil der er styr på resistensen, energistrømmene og stofkredsløbet. Først nå økologiske landbrug holder stofferne i et lukket kredsløb og ikke belaster klimaet med metan, lattergas, ammoniak og CO2 g ikke udvikler farlige resistente bakterier, giver røde ø-mærker mening.

Økologisk landbrug skal stramme op