ForsideDen økologiske illusionKlimaforskere: Det nytter ikke at tage cyklen og spise mindre kød.

Klimaforskere: Det nytter ikke at tage cyklen og spise mindre kød.

Trods årtiers opfordringer til at vælge med tegnebogen, lade bilen stå, købe grønt, tage på cykelferie osv. er der ikke sket det nødvendige fald i CO2 udslippet og klimabelastningen. Alligevel foreslår en forsker at vi skal skære ned på kødet. Vi tager ham i skole.

-

Politiken bragte den 11. maj 2018 en stort opsat artikel på forsiden, hvor 301 danske forskere skrev under på et dramatisk “Klimaopråb”. Forskerne skrev bl,a:

Hvis alle klodens lande fulgte i vores fodspor, så ville det ikke være muligt at afværge katastrofale temperaturstigninger. Pointen er ikke, at disse statistikker skal give den enkelte borger dårlig samvittighed. Sagen er, at de fleste borgere agerer ganske rationelt givet de politiske signaler i Danmark de seneste årtier og aktuelt. Følger man den danske politiske debat om klima og miljø, kunne man forledes til at tro, at vi som samfund og individer næsten er på sporet med den nødvendige omstilling.

Pennefører  for denne tekst var bl.a. forskeren i politisk økologi, Jens Friis Lund fra KU-Life.

Man må forstå ovenstående citat sådan, at det ikke nytter, at vi tager cyklen, trappen og vælger grønsager frem for kød. Politikerne hænger deres hat på uforpligtende “kampagner” men undgår at tage fat om den reelle problematik: vores store forbrug, som ikke realistisk kan fortsætte samtidig med, at velstanden stiger i Asien, Sydamerika og de tidligere østlande. Indlægget fortsætter:

Dermed lykkes politikerne med at undgå ubekvemme beslutninger om beskatning af klimabelastende varer og aktiviteter og tilstrækkeligt store investeringer i bæredygtige transport-, jordbrugs- og energiløsninger.

Jyllandsposten tog artiklen op, og ringede til penneføreren, Jens FRiis Lund, som de citerer for præcis det modsatte synspunkt:

Ifølge Jens Friis Lund er det nødvendigt at omlægge nogle af vores forbrugsmønstre, som belaster klimaet allermest. Hovedopgaven er politisk − den vender vi tilbage til − men der er flere ting, man kan gøre som borger:

  • Skær ned på oksekødet, som belaster klimaet mærkbart.

  • Brug offentlig transport frem for bil. Drop helt bilen, hvis det er muligt.

  • Forbrug mindre, smid færre ting ud og køb genbrug.

  • Og særligt: Flyv mindre.

Kilde: Jyllands-posten.

Her på redaktionen er vi også blevet klogere: Privat aktivisme vil aldrig løse klimaproblemet. Halv- og helhjertede opfordringer som Jens Friis Lunds virker ikke, og det har vi adskillige års erfaringer med. Både energiforbruget og CO2 udslippet er steget konstant trods alle mulige mærkningsordninger, eftersynspligt på oliefyr osv.

Og der er ingen restriktioner på for eksempels økologiske landmænds udledning af klimagasser eller energiforbrug. Så selv om den velmenende, miljøaktive forbruger vælger det røde Ø-mærke til, så skuffes hans eller hendes naive håb om at “gøre noget for klimaet” ved at vælge økologisk.

Vi skrev til Jens Friis Lund, at det individbaserede fravalg af kød osv ikke har gang på jord, hvis vi skal redde planeten. Og det gav han os ret i.

Kære Knud, Mange tak for din e-mail – glad for at se at vores opråb bliver læst?

De ting du beskriver ift. mælkeproduktion og kød lyder desværre alt for realistiske – og også noget der med fordel kunne skrives mere om, også af forskerne.

Mvh Jens —–

Oprindelig meddelelse—–

Fra: Knud Haugmark xxx

Sendt: 12. maj 2018 13:44

Til: Jens Friis Lund <jens@ifro.ku.dk>

Emne: klima og kød

Kære Jens Må jeg stilfærdigt gøre opmærksom på, at det ikke hjælper at spise mindre bøf. Bøffer er et biprodukt af mælkeproduktionen og den standser heller ikke, selv om flere og flere drikker soyamælk o.lign.

I stedet bliver der fremstillet uanede mængder af mælkepulver, der lagres i EU og efter et par år destrueres.

P.t. 340.000 tons.

Det er absurd, men der er ingen, overhovedet ingen sammenhæng imellem udbud og efterspørgsel. Det skyldes nok, at der er stærke interesser, for eksempel kreditgivere, der ikke kan se, at de køer, de har finansieret bare bliver slagtet for at begrænse produktionen.

Det fører nemlig til prisfald, konkurser og bankkriser. Derfor fortsætter den syge miljøbelastende produktion uantastet.

Det er vigtig at forstå, at den enkelte ikke kan standse udviklingen ved at spise mindre kød eller flyve mindre.

Flyvemaskinerne er også kreditfinansieret, og de skal betales.

Vi kommer ikke længere uden at erkende, at der skal skrappe strukturelle virkemidler til for at redde planeten. Men er det politisk muligt? Jeg tvivler —

Knud Haugmark Redaktør www.landmisbrug.dk