ForsideAntibiotika og resistensSalling Group nægter at svare på nærgående spørgsmål om OUA-grise

Salling Group nægter at svare på nærgående spørgsmål om OUA-grise

For at tiltrække kødkunder sælger Netto nu svinekød fra grise, der er opdrættet uden antibiotika. De udgør p.t. 2.3 % af produktionen i Danmark

-

Under megen bulder og brag lancerede Salling Group, der har opkøbt bl.a. Nettokæden, at man fra uge 35 kun ville forhandle svinekød fra dyr, der var opdrættet uden antibiotika, kaldet OUA svin.

Vi har stillet et håndfuld nærgående spørgsmål til Salling Group bl. a. om der sker kontrol af produktionen og om anvendelsen af zink til smågrisene i fravænningsperioden.

Det fik vi ikke meget ud af. En “Nicklas” fra Salling Group svarer ikke på det sidste, men bemærker dog lidt ubehjælpsomt at:

Der er ikke evident enighed om, at zinkoxid er problematisk i forhold udviklingen af resistente bakterier…. og brugen af zinkoxid er en anden udfordring, primært i forhold til miljøpåvirkningen, som landbruget allerede er godt i gang med at reducere og har lavet en plan for at udfase.

Vi kan oplyse at der ikke foreligger en forpligtende plan, men at man tilstræber at udfase zink, hvis der ellers viser sig passende alternativer, inden for fem år. Vi spurgte igen om det er tilladt at benytte zink, og om der var nogen form for kontrolordning, hvortil “Nicklas” kortfattet ikke-svarede:

Hej Knud

Tak for din mail.

Her vil vores leverandør Danish Crown, bedst kunne svar på dine spørgsmål, hvorfor du er velkommen til at kontakte dem.

Rigtig god dag.

Med venlig hilsen
Nicklas

Arkivbillede

Vi har bedt Nicklas om at indhente de relevante svar fra deres leverandør, da vi jo som forbrugere har et kundeforhold til Salling Group og ikke til deres leverandører.

På et punkt afviger “Nicklas” svar fra Danish Crown, der oplyser at der findes en regelsæt for produktionen, som man dog ikke kan få at se, for:

…da der er tale om Danish Crowns eget koncept er det ikke offentligt tilgængeligt.

“Nicklas” oplyser derimod:

Der er ikke noget fast koncept, som landmændene skal følge, men OUA-landmændene mødes med jævne mellemrum for at udveksle erfaringer.

Han skriver også

Når grisen er ganske lille får den et øremærke, som markerer, at den ikke er behandlet med antibiotika. Hvis grisen på et tidspunkt i sit liv bliver ramt af sygdom, der kræver behandling med antibiotika, så fjernes øremærket, og grisen lever videre som en almindelig konventionel gris.

Han mener endda at:

OUA er ikke en sorteringsordning.

 

Source: Nu kan Netto-kunder også købe grisekød fra opdræt uden antibiotika | Penge | DR


Se hele korrespondancen her

 

Nicklas (Bilka.dk)

13. sep. 14.42 CEST

Hej Knud

Tak for din mail.

Her vil vores leverandør Danish Crown, bedst kunne svar på dine spørgsmål, hvorfor du er velkommen til at kontakte dem.

Rigtig god dag.

Med venlig hilsen
Nicklas

knud

5. sep. 18.00 CEST

Mange tak for dette svar.

Nu spurgte jeg ikke til, om zink og kobber udvikler resistens, men om disse kosttilskud må anvendes til OUA-smågrise. Jeg forstår dit svar sådan, at det må man gerne.

Du skriver, at smågrisene når de er ganske små får et øremærke, som viser, at de skal være antibiotikafrie. Hvor tidligt i livet helt præcist sker dette? er det før, under eller efter fravænningen fra modermælken?

Kan man som kunde få oplyst hvilke bedrifter, der altså laver OUA-grise?  Og laver de kun disse grise, eller har de en konventionel produktion samtidig?

Jeg forstår at der ikke er nogen form for overordnet kontrol af om produktionen reelt er antibiotikafri. Er dette korrekt?

Knud Haugmark

Nicklas (Bilka.dk)

5. sep. 14.20 CEST

Hej Knud

Tak for din mail.
OUA er ikke en sorteringsordning. Det er mellem 40 og 50 andelshavere i Danish Crown, der har indrettet deres produktion med det klare formål at opdrætte grise uden antibiotika. Den enkelte producent bruger markant mere tid i staldene og følger det dyrene ganske tæt. Der er ikke noget fast koncept, som landmændene skal følge, men OUA-landmændene mødes med jævne mellemrum for at udveksle erfaringer.

Når grisen er ganske lille får den et øremærke, som markerer, at den ikke er behandlet med antibiotika. Hvis grisen på et tidspunkt i sit liv bliver ramt af sygdom, der kræver behandling med antibiotika, så fjernes øremærket, og grisen lever videre som en almindelig konventionel gris.
OUA-leverandørerne lykkes typisk med at opdrætte mellem 70 og 80 procent af deres grise uden brug af antibiotika.

Der er ikke evident enighed om, at zinkoxid er problematisk i forhold udviklingen af resistente bakterier. Det er der til gengæld ift. antibiotikas skadelige effekt på, at sygdomsbakterier bliver resistente. Derfor er satsningen på griseopdræt uden brug af antibiotika en god ting – og brugen af zinkoxid er en anden udfordring, primært i forhold til miljøpåvirkningen, som landbruget allerede er godt i gang med at reducere og har lavet en plan for at udfase.

Rigtig god dag.

Med venlig hilsen
Nicklas

knud

1. sep. 09.10 CEST

Til Per Bank eller hvem det måtte angå

Vedr. produktionen af OUA-grisekød.

Det fremgår af denne artikel, at Netto nu vil handle med OUA grisekød i 500 butikker.

https://finans.dk/erhverv/ECE10839724/danske-svineproducenter-antibiotikafrit-svinekoed-sender-daarlige-signaler/

Det er jo en positiv nyhed, men det undrer mig, at det fremgår af en artikel fra 18. januar 2018, at COOP ikke vil fremme OUA kød, da det ikke kan bevises, at det samlede forbrug af antibiotika falder. Her mente man, at der blot er tale om en frasortering af de grise, som i forvejen ikke får antibiotika.

https://landbrugsavisen.dk/coop-derfor-har-vi-fravalgt-oua-grisek%C3%B8d

Er denne problematik stadig den samme?

Når man ikke anvender antibiotika efter den almindelige 28 dages fravænningsperiode kan man begrænse diarre hos smågrisene med tilskud af zink i smågrisefoderet, hvilket økologiske kriseproducenter benytter sig af. Man kan også anvende kobbersulfat (blåsten). Begge dele kan lige som antibiotika fremme resistensudviklingen.

Tillader man anvendelse af zink og kobberforbindelser i foderet til grisene, der nu tilbydes som OUA-kød til Nettos kunder?

På forhånd tak

Knud Haugmark

www.landmisbrug.dk

Du kan finde Salling Groups privatlivspolitik her

Denne e-mail er en service fra Bilka.dk. Leveret af Zendesk

[8DV8DW-87PK]

kkk

Kære Knud Haugmark,

 

Tak for din mail.

 

Jeg har svaret kort på dine spørgsmål nedenfor.

 

Kan du oplyse om der findes et regelsæt for produktion for det såkaldt OUA kød, opdrættet uden antibiotika?

 

Det gør der.

Er det muligt at få det at se?

 

Nej, da der er tale om Danish Crowns eget koncept er det ikke offentligt tilgængeligt.

Må man anvende antibiotika i forbindelse med fravænning?

 

Nej

Må man anvende zink eller kobber i forbindelse med fravænning?

 

Ja og producenterne følger planen for udfasning af zink på lige fod med andre konventionelle producenter. I den sammenhæng kan jeg oplyse, at forbruget af zink og kobber hos OUA-producenterne ikke er steget som følge af omlægningen til OUA-produktion

Er der tale om særlige bedrifter, der opdrætter disse grise?

 

Ja, Danish Crown har i øjeblikket mellem 40 og 50 andelshavere som leverer OUA-grise.

Hvem kontrollerer om produktionen faktisk overholder kravene?

 

Det gør en uafhængig tredjepart som en del af regelsættet for Danish Crowns OUA-produktion

Kind regards / Venlig hilsen

Jens Hansen
Head of Press / Pressechef
Group Communication

Danish Crown A/S, Marsvej 43, 8960 Randers, Cvr. nr. 26 12 12 64
Phone:            +45 89 19 19 19
Direct:            +45 89 19 14 31
Mobile:            +45 51 60 07 20
Fax:                +45 89 19 22 35
E-mail:            jnha@danishcrown.dk
Web:              www.danishcrown.dk

 

Fra: Knud Haugmark <knud@haugmark.dk>
Sendt: 4. september 2018 18:31
Til: Jens Hansen (JNHA) <JNHA@danishcrown.dk>
Emne: Re: OUA kød

Kan du oplyse om der findes et regelsæt for produktion for det såkaldt OUA kød, opdrættet uden antibiotika?

Er det muligt at få det at se?

Må man anvende antibiotika i forbindelse med fravænning?

Må man anvende zink eller kobber i forbindelse med fravænning?

Er der tale om særlige bedrifter, der opdrætter disse grise?

Hvem kontrollerer om produktionen faktisk overholder kravene?

Venlig hilsen

Knud Haugmark