ForsideBiogasbedragetMargrete Auken goes biogas

Margrete Auken goes biogas

Margrete Auken tror på Gud, biogas og græsprotein. Men hun har ikke opdaget at sojabønnerne nu kommer fra USA, hvor de ikke ødelægger regnskoven.

-

Den gudsfrygtige sognepræst og EU-parlamentariker Margrete Auken fra SF er nu gået totalt ombord i biogasvognen.

I P1 morgen den 14. maj 2019 plæderede hun for, at man kan gøre kødproduktionen mere grøn ved at lave protein af græs, som der så skal dyrkes mere af, og så putte gyllen i et biogasanlæg.

Det skulle nedsætte klimabelastningen rigtig meget. Hvor meget eller hvor lidt eller hvornår, det fortæller sognepræsten ikke noget om.

Ejheller åbenbares det, hvad der skal ske med de afgrøder, som græsmarkerne fortrænger, eller med den soja, som altså bliver ovre i Sydamerika. Men det er da tænkeligt, at Danmark må importere svinefoder og at sojabønnerne nok sælges på et andet marked end lige det danske.

Og hvor bliver klimagevinsten så af, fru Auken?

Det har vi bedt sognepræsten om at svare på, og vi håber at modtage empiriske beviser og ikke bare præstevås og besværgelser om, at man kan dit og dat og dut, der på ingen måder er realistisk.


Kære Margrete Auken.

I P1 morgen den 14. maj udtalte du dig om, hvordan man kan gøre kødproduktion mere klimavenlig. Desværre oplyste du ikke, at der ikke endnu er udviklet virksomme anlæg til at lave protein af græs. Det er alt sammen kun på tegnebordet og vil, som al anden teknologi være energikrævende. Hvis du har dokumentation for, at denne teknologi findes, er virksom og energieffektiv, så hører jeg gerne fra dig.

Du udtalte også, at man kan opnå klimafordele ved at lade gyllen bioforgasse, men også her savner jeg empirisk dokumentation for, at dette er en fordel. Jeg har beskæftiget mig med biogas i mange år, og har endnu ikke set en LCA (life cycle assesment), der begrunder, at gyllebaseret biogas har en gunstig virkning. I al fald vil den først komme om mange år, for alene bygningen af anlæggene, tankbilerne og driften er meget CO2-krævende, så de bringer os i første omgang endnu et hanefjed nærmere “the tipping point”, hvor løbet er kørt.

At skyde køerne vil imidlertid have en øjeblikkelig dæmpende virkning på drivhuseffekten.

Jeg vil bede dig om at sende dokumentation for

  • at der er en tilgængelig teknik til at behandle græs til protein.
  • at denne teknik er CO2 neutral eller bedre. (Kvantificering)
  • at soyabønnemarker i Sydamerika bliver til skov igen. Eller i det mindste at der sker en reduktion af produktionen svarende til den dansk producerede protein, for ellers er vi værre stillet end før. (Kvantificering)(At nogle bønder så bliver fattige og deres børn mere sultne skal du ikke stå på mål for. Det skider vi på i første omgang)
  • at gyllebaseret biogas har en gunstig effekt på klimaet. (Kvantificering)
  • at denne effekt indtræder så hurtigt, at vi undgår de frygtelige feedbackmekanismer, som vil lade alt håb ude for livet på kloden. (Kvantificering)

På forhånd tak

Knud Haugmark

redaktør for www.landmisbrug.dk

PS: Soja kommer ikke længere så meget fra Sydamerika. Trump har presset EU til at aftage amerikanske bønders soja, så han kan blive genvalgt.

Kilde: EU

EU skriver bl.a. i et nyhedsbrev:

United States is Europe’s main soya beans supplier with imports up by 112%

Mon, 2019-01-07

Imports of U.S. soya beans by the European Union increased by 112% over the current market year (July-December 2018), compared to the same period in the previous year. With a share of 75% of EU soya beans imports, the U.S. remains Europe’s number one supplier.

Conversely, Europe remains by far the top destination of U.S. soya beans exports (28%), followed by Argentina (10%) and Mexico (9%).

This is part of the implementation of the Joint Statement agreed between Presidents Juncker and Trump in July 2018. In the Joint Statement, the two sides agreed to increase trade in several areas and products, notably soya beans. As a result, the European Commission is now regularly publishing figures on EU imports.

These latest significant developments in the second half of 2018 contribute to cementing the U.S.’ leading position in supplying the EU with soya beans for the entire calendar year, well ahead of Brazil, Europe’s traditional main supplier. In 2018 (January to December), 50% of Europe’s imports originated in the U.S. and 36% in Brazil (37% in 2017).

European imports of U.S. soya beans are bound to increase even further, following the decision by the European Commission to launch the process for authorising the use of U.S. soya beans for biofuels.

Today’s report shows that:

  • Compared to the first 27 weeks of the 2017 marketing year (July-December), EU imports of soya beans from the U.S. are up by 112% at 5,181,833 tonnes;
  • In terms of the EU’s total imports of soya beans, the U.S. share is now at 74.5%, compared to 39% in in the same period last year. This puts the U.S. well ahead of Brazil (19%), the EU’s second main supplier, followed by Canada (2%), Ukraine (1,6%) and Paraguay (1%);

In December 2018, the European Commission launched a public consultation on the decision to authorise the use of U.S. soya beans for biofuels in Europe. According to the Commission’s assessment, the “U.S. Soybean Sustainability Assurance Protocol” submitted by U.S. soya exporters meets the mandatory sustainability requirements of EU legislation for their use in biofuels.

The draft implementing decision has been published for feedback until 16 January on the Better Regulation website and should be adopted in the coming weeks, allowing U.S. exporters to further diversify their European markets whilst contributing to the EU’s objectives in the field of renewable energy.

Background

The EU imports about 14 million tonnes of soya beans per year as a source of protein to feed our animals, including chicken, pigs and cattle, as well as for milk production. Soya beans from the U.S. happen to be a very attractive feed option for European importers and users thanks to their competitive prices.

The data included in the report published today on soya beans, comes from the Crops Market Observatory which the European Commission launched in July 2017 to share market data and short-term analysis to ensure more transparency.

For more information