Vi har før skrevet om “Flæskestegsmysteriet fra Snogebæk”
Mysteriet om de to rådne flæskestege, som en af vore trofaste læsere ville nyde til den forestående julehøjtid, er nu snarere blevet til ”Mysteriet om ref.4507681730.”
Dette nummer var nemlig påtrykt det fordærvede kød, der angiveligt havde tilbragt bare fire dage i køledisken i Dagli’Brugsen i Snogebæk på Bornholm.
Både læseren og denne sides redaktør har slidsomt og fokuseret forsøgt at få oplyst, hvad dette nummer betyder. Vi mener at vide, at nummeret tildeles et bestemt dyr og følger kødet fra stalden til slagteriet og videre til køledisk og køberens tallerken. Det er indført i hele EU for hurtigt at kunne opspore kød, der hurtigt skal væk fra markedet af hensyn til fødevare- eller husdyrsikkerheden. Der er altså tale om en miljøoplysning i henhold til miljøoplysningslovens §3.
Både Coops kundeservice og brugsuddeleren, Kenneth Stryhn i Snogebæk ignorerede i første omgang forespørgsler om nummeret, men hårdt presset siger begge, at nummeret er ”til internt brug”. Dette er sikkert helt sandt, men det er der så meget, der er. Det er slet ikke begrundelse for at holde miljøoplysninger om fordærvet køds herkomst hemmeligt for kunden.
Coops kundeservice oplyste imidlertid kunden om, at kødet stammer fra Danish Crown, hvilket strider imod hvad butikken oplyste, nemlig at det er leveret af en grossist kaldet Hilton Foods. Ikke desto mindre kunne Danish Crown ikke opspore kødet men oplyste at :
”Det er slagteren i butikken, der har sat etiket på. Dvs. at stregkoden kan vi ikke finde et varenummer på. Batchnummeret (Ref. Nummeret) er heller ikke et vi kan identificere.”
Nu bliver det interessant, for hvis slagteren i Snogebæk har opfundet et nyt ref.nummer, så kan kødet ikke længere spores, og det er en alvorlig sag. Men det forklarer dog, at kødet helt imod sædvane kun har en holdbarhed på fire dage. Det tyder på, at enten brugsuddeler Kenneth Stryhn eller hans medarbejdere har sat en ny etiket på kødet med en ny udløbsdato, fordi det faktisk skulle kasseres. For at dække over denne manøvre har de i baglokalet også opfundet et nyt, og altså forfalsket, ref. nummer, så fupnummeret ikke umiddelbart kunne opdages.
Derfor kan kødet ikke spores, og derfor holder både Kenneth Stryhn og COOPs kundeservice tæt. De ved begge at lokummet brænder. Hvad værre er, at Fødevarestyrelsen har fulgt trop ved at ignorere forespørgsler om kødet. Efter hårdt pres skriver man bl.a:
”Fødevarestyrelsen har ikke anset det for nødvendigt at undersøge referencenummeret nærmere”.
Fødevarestyrelsens jurister ved, at dette nummer er en miljøoplysning, der skal udleveres, men påstår at de ikke behøver at undersøge det. Det tyder på, at man i Taastrup faktisk har forsøgt at spore nummeret i offentligt tilgængelige databaser, men uden resultat. Det medfører mistanke om ulovligheder begået i Snogebæk, som kræver yderligere indsats. Men her siger Fødevarestyrelsen stop. Og dækker dermed over mulige ulovligheder.
Det er beskæmmende at både butikken, COOP og fødevarestyrelsen tager mere hensyn til sig selv og kødbranchen end til kunden, der i denne sammenhæng er magtesløs.
Sagen forelægges nu ombudsmanden.