Mysteriet fra Snogebæk trækker læsere på Bornholm.

Et læserbrev fra denne sides redaktør bringes i dag i noget redigeret form i Bornholms Tidende. Redaktøren forlangte visse passager, som han som en streng skolemester markerede med rødt, fjernet. Ellers ville han bryde de "presseetiske regler". DEn slags smålige hensyn plages vi ikke af her på redaktionen, så vi bringer indlægget i original aftapning, dog med lidt læsevejledning undervejs for at forebygge misforståelser og/eller sagsanlæg

0
55

Mysteriet om hvordan to fordærvede flæskestege endte i køledisken i Snogebæk har taget en ny vending, der måske, måske ikke, forklarer sagen. Men først et resumé af de mærkelige hændelser i den lille landsby ved Østersøens bred.

Den 20. december pakker man i Dagli’ Brugsen i Snogebæk to flæskestege og giver dem stik imod almindelig praksis en holdbarhed på bare fire dage. Juleaften er sidste salgsdag. To dage senere køber en fast kunde to stege, som han lægger på køl i det lille hjem på Smedevej. Juleaften bliver julehyggen med duft af brunkager, gran og godter pludselig forstyrret. Kunden har åbnet pakkerne med flæskestegene, der skulle en tur i ovnen og have sprød svær, men en fæl stank af fordærvet kød fylder det lille hjem. Det er tydeligt at disse slimede stege fra Brugsen i Snogebæk er uspiselige og måske endda farlige at indtage. Den 26. december henvender kunden sig til butikken, der refunderer stegene og oplyser, at de er leveret af Hilton Foods i Hasselager, Jylland. Der klages til Fødevarestyrelsen, Coops kundeservice, Hilton Foods og uddeleren i Snogebæk Brugs, Kenneth Stryhn.

Alle ser den anden vej.

Alle nægter, selv efter flere rykkere, at oplyse hvorfra kødet stammer, selvom der er tydelige koder til sporing trykt på etiketterne. Dog oplyser Coops kundeservice, at stegene ikke kommer fra Hilton Foods, men fra Danish Crown. Kunden opdager noget senere at de har en klageservice, så han sender alle nødvendige oplysninger, herunder referencenummer og EAN-kode for at kunne kortlægge stegenes vej til sit køleskab. Der er af sikkerhedshensyn lovkrav om at alt kød skal kunne opspores lynhurtigt ikke bare i Danmark, men i hele EU.

Desværre melder Danish Crown hus forbi. En fru Quality Coordinator¹ skriver til kunden:

”Ud fra vedhæftede billede kan vi se, at produktet ikke er vores. Det er slagteren i butikken, der har sat etiket på. Dvs. at stregkoden kan vi ikke finde et varenummer på. Batchnummeret (Ref. Nummeret) er heller ikke et vi kan identificere.:

Vi kan derfor ikke oprette din reklamation, men må henvise dig til Dagli’ Brugsen i Snogebæk. ”

Danish Crown vil ikke vedkende sig de rådne flæskestege. Og uddeler, Kenneth Stryhn bliver nærmest gal i skralden og skælder kunden ud. Han kunne da bare ha henvendt sig den 23, mener brugsuddeleren.

steg
Det mærkelige ref.nr, som ingen vil oplyse betydningen af

At se skoven trods alle træerne.

(Læsevejledning: Dele af dette afsnit er fiktion.) Selv om forklaringen på alle disse mærkelige forhold ligger lige for næsen, var den alligevel svær at få øje på. For hvem kan i sin vildeste fantasi forestille sig, at brugsuddeleren efter lukketid sniger sig om bag butikken, fisker de kasserede kødbakker ud af containeren, lister ind ad bagdøren for bag nedrullede gardiner i pandelampens skær at pakke kødet om og forsyne det med nye udløbsdatoer og forfalskede sporingsoplysninger (ref. nummer og EAN kode), før han lægger det tilbage, hvor det kom fra, i køledisken. (Fiktion slut). Men sådan må det hænge sammen.

Derfor er (forlængelsen af) holdbarheden kun fire dage.

Frk. Ina² COOPs kundeservice synger med på samme sang for at dække over snyderiet med en udflugt om, at der kan ”opstå afvigelser i duft, udseende eller smag – særligt når de skal bruges på sidste anvendelsesdag.”

Derfor kan Danish Crown ikke spore kødet via referencekoden. Den er nemlig opdigtet i Snogebæk og findes derfor ikke i de officielle databaser.

Derfor nægter COOP, brugsuddeler Kenneth Stryhn og trods gentagne forespørgsler endda Fødevarestyrelsen at udlevere sporingsoplysningerne. De kender sandheden. De ved godt, at koderne er forfalskede.

Derfor kommer fødevarestyrelsen først anstigende den 7. januar og accepterer blindt, at slagterafdelingen nu er lukket, hvorfor man intet kan kontrollere. Myndigheden lukker øjnene for de afslørende falske etiketter og den manglende sporbarhed. Dagen efter var der for øvrigt friske kødforsyninger fra egen slagterafdeling i køledisken.

Derfor er etiketterne både uklare, ulæselige og usande. Derfor bliver brugsuddeler Kenneth Stryhn mopset på kunden i stedet for serviceminded at finde fejlen og komme med en forklaring, ja en undskyldning ville nok være på sin plads, ikke mindst når familie måtte fejre jul uden flæskesteg på middagsbordet. Han ved godt, at lokummet brænder.

Og det gør det, fordi det er et alvorligt brud på fødevaresikkerheden at forlænge salgsperioden efter udløbet. Endnu værre at tilsløre sporbarheden. Det er en alvorlig overtrædelse af internationale regler, der skal sikre forbrugerne. Den slags oplysninger er omfattet af miljøoplysningsloven, og myndighederne er pligtige til at udlevere alt om kødets vej fra stald til tallerken.

Sagen bør føre til, at der ruller hoveder både i Fødevarestyrelsen, i COOPs kundeafdeling og i Dagli’Brugsen i Snogebæk. Det første sidder nok på den ansvarlige for butikken, brugsuddeler Kenneth Stryhn.³

Indlægget var i en periode det mest læste på Bornholms Tidendes hjemmeside

  1. Betegnelsen “fru Quality Coordinator” kan opfattes nedladende. Dette er ikke hensigten. Personens navn er redaktionen bekendt, men for at beskytte hendes privatliv har vi anonymiseret citatet.
  2. Betegnelsen “frk. Ina” kan virke nedladende. Dette er ikke hensigten. Vi betoner bare, at en medarbejder hos Coops kundeservice ikke har noget efternavn og dermed enten anslår en familiær tone eller optræder anonymt. Ingen af delene bryder vi os om i samtale med fremmede mennesker.
  3. Nej, vi ønsker ikke Stockholms blodbad genopført i Snogebæk. Men vi mener ikke at brugsuddeleren, der betegner sig selv som både direktør og endda CEO, er sin opgave voksen. Især er det graverende at han kryber i flyverskjul, når den lokale avis forelægger ham sagen. Sikke en tøsedreng!